Ususret filmu "Zlatni kompas"

Božidar Alajbegović

27. prosinca 2007.

Ususret filmu "Zlatni kompas"

Trilogija Philipa Pullmana "Njegove tamne stvari" koja se sastoji od romana "Polarno svjetlo", "Tanki bodež" i "Jantarni dalekozor" oduševila je sve zaljubljenike u žanr fantasy za djecu i odrasle diljem svijeta. Sljedeći mesec u kina dolazi i film "Zlatni kompas" snimljen prema prvom dijelu trilogije, s Nicole Kidman i Daniel Craigom u glavnim ulogama, a tim povodom Sysprint je objavio novo "kiosk-izdanje" ove kultne trilogije

Trilogija Philipa Pullmana "Njegove tamne stvari" koja se sastoji od romana "Polarno svjetlo", "Tanki bodež" i "Jantarni dalekozor" oduševila je svojom literarnom kvalitetom, maštovitošću i originalnošću sve zaljubljenike u žanr fantasy za djecu i odrasle diljem svijeta. "Polarno svjetlo" objavljeno je prije 12 godina, a trilogija je u svijetu prodana u više od 15 milijuna primjeraka. Pullmana je za nju 2005. godine švedska vlada nagradila nagradom Astrid Lindgren za najbolje djelo za djecu, a proglašena je i najboljom knjigom za djecu i mlade u posljednjih 70 godina.

Priča prati doživljaje djevojčice Lyre koja živi u svijetu uvelike nalik našem, ali po mnogočemu i različitom: između ostaloga, ljudi tamo imaju i daemone, životne suputnike u životinjskom obliku, a znanstvenici su otkrili i tajanstveni Prah, koji naročito privlače ljudska bića, posebice odrasli. Lyra sa svojim daemonom, uz pomoć rijetke sprave koja odgovara na sva pitanja, kreće u potragu za prijateljem kojeg su oteli tajanstveni Proždrljivci. Ta će je potraga dovesti u olarne krajeve, a pritom će joj pomoći živopisni narod Gipćana, kraljica Serafina Pekkala sa svojim vješticama sa sjevera te prognani kralj oklopljenih medvjeda.

Trilogiju je u Hrvatskoj prvi put objavio SysPrint, a od istog je izdavača izašlo i reizdanje počevši sa prvim dijelom trilogije "Polarno svjetlo", po kojem je snimljen nadolazeći kino hit "Zlatni kompas". U glavnim ulogama su Nicole Kidman, Daniel Craig i Dakota Blue Richards, a film u hrvatska kina stiže u siječnju 2008. godine. Novo izdanje knjige može se kupiti na kioscima od 15. prosinca ove godine, a više o autoru i njegovim fantastičnim svjetovima možete saznati u novom broju časopisa "Drvo znanja", za mjesec prosinac. Posebni dodatak časopisu je i besplatni DVD koji sadrži isječke iz filma.