Ušće Neretve raj za kitesurfing

djelma

6. svibnja 2008.

Ušće Neretve raj za kitesurfing

Lupigin novi suradnik djelma ovih je dana hrabro zagazio u hladnu vodu ušća rijeke Neretve i napravio poprilično impresivne fotografije kitesurfinga, sporta koji je svojevrsni spoj windsurfinga i paraglidinga, te je o tome samo za Lupigu napisao i dvije-tri pametne. Stoga, rajo, ako vas ovaj sport privlači, a ne vidim zašto ne bi bio dobar svima koji čeznu za malo adrenalina, pritisnite kao i uvijek

Kitesurfing je novi sport, kombinacija paraglidinga i windsurfinga tako da, kako oni koji se bave time kažu, pruža maksimalni užitaku vožnji po površini vode i u velikim skokovima što doista, sa strane gledajući, izgleda impresivno. Ušće Neretve je postalo popularan "spot" (mjesto za vožnju) među kiterima, posebno iz Mađarske i Slovenije, kojih je iz godine u godinu sve više.

Popričali smo s momkom iz Slovenije koji se, među ostalima, vozio i po obalama Brazila, a njegovo je mišljenje kako je ušće Neretve puno bolje mjesto za ovaj sport od bilo koje brazilske plaže. Jer, u dolini Neretve svaki dan puše maestral ili tramuntana, odnosno stalno ima nekog vjetra, što je užasno bitno za ovaj sport. I veliki plićak kojeg na ušću ove rijeke ne nedostaje pogodan je za početnike kitere.

Jedina zamjerka koju kiteri iz ovog djela Europe imaju je smeće kojeg na ušću ima "preko glave", kao i vječiti nedostatak dodatnih sadržaja. Tako na tom prostoru definitvno nedostaju restoran, kamp, wc-i, te kafići za opuštanje. Samo 2. svibnja na ušću je bilo pedesetak kitera, od kojih stranci obično ostaju par dana preko vikenda, dok se ekipa iz tog djela Dalmacije vraća svojim kućama nakon što se preko dana zabave.