URNEBESNO: Dijaspori pred izbore najvažnije da se „dekomunizira“ cjelokupno hrvatsko društvo

Vjeran Grković

26. rujna 2011.

URNEBESNO: Dijaspori pred izbore najvažnije da se „dekomunizira“ cjelokupno hrvatsko društvo

Neke stvari jednostavno su smiješne iako su tragične. Upravo takav je i proglas nečega što se zove Hrvatsko iseljeništvo Sjedinjenih Država Amerike, Kanade, Južne Amerike, Australije i Europe. Dajući si nevjerojatnu važnost, emigracija u siromašnoj Kanadi, bijednom SAD-u, čemernoj Australiji i ostalim svjetskim vukojebinama poznatim po tome što tamošnji narodi jedva sklapaju kraj s krajem, objasnit će nam koje su to goruće stvari i ključna pitanja koja u Hrvatskoj, u ovom prijelomnom trenutku, smjesta moramo riješiti. Urnebesno štivo pročitajte pod

Dakle, ono što se zove Hrvatsko iseljeništvo Sjedinjenih Država Amerike, Kanade, Južne Amerike, Australije i Europe svoj je proglas uputilo “Hrvatskom Narodu u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i diljem svijeta“, objašnjavajući kako se radi „o zajedničkom nastupu obrane i održanja hrvatskog  suvereniteta, identiteta, ugleda i dostojanstva“. Proglas je objavljen u, zasigurno nimalo jeftinom, prilogu Hrvatskog lista, na 12 stranica s potpisom - Zaklada Hrvatska Hrvatima, 1534 Plaza Lane 135, Burlingame, California 94010, USA.

Gospoda iz Kalifornije i ostalih siromašnih krajeva svijeta, trenutno imaju vrlo zanimljive prioritete među onim što se u njihovoj domovini, u koju vjerojatno vole doći na ljetovanje, mora odmah napraviti. Radi se o vrlo važnim stvarima, sve važnijoj od važnije. Tako „zahtijevaju“ da se zaštiti hrvatski jezik, da se ime ZAVNOH-a izbriše iz hrvatskog Ustava, potom da Hrvatski sabor promijeni ime u Hrvatski narodni sabor, da se napravi „dekomunizacija“ cjelokupnog hrvatskog društva, ali i da se ne odustane od tužbe protiv Srbije zbog genocida, kao i da se srpskoj manjini ukine jamstvo o specijalnom statusu i, naravno, ne sumnjate, da se ponište ustavne promjene o glasovanju Hrvata u dijaspori. Zašto je to nužno, objasnit će vam točku po točku, izvadci iz proglasa …

ZAHTIJEVAMO otvorenu raspravu o sporenju Savudrijske vale koja se ne odnosi  samo na regulaciju pomorske plovidbe te korištenja mora i podmorja, nego i na pravo sudjelovanja u donošenju svih drugih općih odluka o Jadranskom moru.  Institucije hrvatske države nemaju prava niti mogu pristajati na političke arbitraže o državnom teritoriju, pa se Hrvatski sabor treba nedvojbeno očitovati da se  sporazum o Savudrijskoj vali može donijeti i prihvatiti samo u okviru međunarodnog pomorskog prava.

ZAHTIJEVAMO jasno stajalište da je hrvatski jezik nerazdvojni dio hrvatskog nacionalnog identiteta te da se o statusu, sadržaju i zaštiti hrvatskog jezika može odlučivati samo unutar hrvatskih interesa i institucija, bez podlijeganja bilo kakvim izvanhrvatskim zahtjevima i pritiscima. Isto se odnosi i na zaštitu i afirmaciju hrvatske književne i druge kulturne baštine.

ZAHTIJEVAMO da se u Saboru provede temeljita, stručna, razborita i nepristrana rasprava te da se iz Izvorišnih osnova Ustava Republike Hrvatske izbriše bilo kakvo očitovanje o Zavnohu kao jednom od izvornih temelja građanske i demokratske države. Zavnoh je bez narodnog legitimiteta samoproglašen po nalogu vodstva Komunističke partije Jugoslavije. Kao takav, Zavnoh je bio institucijska podloga za komunističku diktaturu koja je u Hrvatskoj trajala do 1990. i koja je izravno odgovorna za sustavno, neljudsko i fizičko uništavanje velikog dijela hrvatskog naroda nakon završetka Drugog svjetskog rata. Prema Rezoluciji Vijeća Europe i iskustvu velikog dijela hrvatskog naroda,  dio takvog komunističkog sustava ne može imati mjesta u ustavu države koja se želi zvati građanskom i demokratskom.

ZAHTIJEVAMO da se u Hrvatskom saboru provede temeljita, stručna, razborita i nepristrana rasprava o promjeni imena “Hrvatski državni sabor” u “Hrvatski sabor”. Sabor koji nije „državni“ postaje „nedržavni“ krnjeg suvereniteta. Put ustavnih promjena provedenih bez otvorene detaljne rasprave i sudjelovanja stručnih nepolitičkih tijela samo potvrđuje samovolju, pristranost i podložnost vladajućih pojedinaca koji su putem promjene teksta „Hrvatski sabor I narod“ u „Hrvatski sabor ILI narod“ isključili ulogu naroda u odlukama, prenijeli cijelu težinu odluka isključivo na tijelo Sabora i time drastično okrnjili suverenitet  naroda.

ZAHTIJEVAMO da hrvatske državne institucije javno priznaju kako su političke osude hrvatskih generala u Hagu zapravo i osude hrvatske države te da poduzmu sve političke, pravne i druge radnje koje će se tome učinkovito suprotstaviti u mreži međunarodnih institucija, a što je sukladno i Povelji Ujedinjenih naroda i drugim međunarodnim dokumentima.

ZAHTIJEVAMO da se nikako ne odustane od međunarodne tužbe za genocid protiv Srbije i potražnjom za ratne reparacije, ne samo na institucionalnoj  nego i na osobnoj razini. Srbija mora javno priznati, točno po modelu poratne Njemačke, da je izvršila agresiju  na Hrvatsku. To moraju službeno izjaviti politička vodstva u Hrvatskoj,  a rezolucijom Sabora taj se potez treba deklarirati neosporivim i neopozivim. Čelne hrvatske državne institucije, uključujući i Ured predsjednika, trebaju se ponovno nedvosmisleno očitovati u tom pogledu.

ZAHTIJEVAMO da se izvrši dekomunizacija cjelokupnog hrvatskog javnog života, da se zakonski zabrane svi simboli komunističkog sustava, da se iznese na vidjelo i osudi kult Josipa Broza Tita, da se identificiraju i procesuiraju još živi počinitelji masovnih zločina protiv hrvatskih građana, da se potpiše novi, vremenski određen i učinkovit ugovor o masovnim grobnicama sa Slovenijom, da se ponovno ustanovi vjerodostojna državna Komisija za istraživanje ratnih i poratnih žrtava.

ZAHTIJEVAMO da se u Hrvatskom saboru otvori poštena rasprava o obustavi političkog trgovanja s predstavnicima etničkih manjina. U ime načela ravnopravnosti  potrebno je  ukinuti ustavno jamstvo o specijalnom statusu srpske etničke manjine jer se radi o diskriminaciji ostalih manjina i goleme većine hrvatskih građana.

ZAHTIJEVAMO da hrvatske državne institucije prestanu podlijegati različitim zahtjevima novodošlih neslužbenih organizacija koje se planirano i neiskreno predstavljaju u ime ljudskih prava, a usmjerene su na rušenje tradicionalnih humanističkih i kršćanskih vrjednota.  Prava većine ne smiju biti povrijeđena u ime političkih i drugih specifičnih  interesa manjina.


Lupiga.Com

FOTO: S. Marinović