Tuga u hrvatskom dresu

Ivor Car

28. veljače 2007.

Tuga u hrvatskom dresu

Često na televizijskim snimkama iz dalekih nam zemalja Afrike i Azije primijetimo ljude u nogometnim dresovima europskih reprezentacija i klubova. Pogrešno možemo pomisliti da u tim, mahom napaćenim zemljama, ljudi vole i prate nogomet, no tajna nogometnih dresova krije se u donacijama, što je vjerojatno slučaj i kod ovog Iračanina koji je jučer snimljen na mjestu na kojem je eksplodirao automobil pun eksploziva

Dakle, iako je riječ o kuriozitetu, zapravo ovaj slučaj to i nije, jer kako proizvođači, tako i dobavljači, uskladištene dresove koji se više nikome ne mogu uvaliti, ispadajući humani doniraju siromašnim zemljama. Ukoliko, malo zornije pogledate, shvatit ćete da su na takvim dresovima uglavnom imena onih nogometaša koji su već odavno u igračkoj mirovini, zbog čega dresovi na tržištu nisu više aktualni, niti zanimljivi kupcima, pa ih se nekoliko godina od umirovljena potpisanog igrača, šalje pod donacije.

Istovremeno sam iskoristio hrvatski dres kako bih vas uopće odvukao unutar ovoga teksta i plasirao vam informaciju kako je na mjestu gdje je fotografiran Iračanin u hrvatskom dresu, u gradu Ramadiju, stotinjak kilometara od Bagdada, jučer u eksploziji bombe poginulo 18 djece u dobi od 5 do 10 godina. Iako vas je ta vijest pratila cijeloga dana teško je vjerovati da ju je malo tko od vas zamijetio, kao što ne primjećujete koliko već dugo Amerikanci kroje pravdu u Iraku i koliko života tamo svakodnevno nestaje. Drugačije, ovu informaciju ne biste primili na znanje. Inače, pretpostavlja se da je cilj automobila bombe bila američka baza, ali nije poznato zašto je eksplodirao na dječjem nogometnom igralištu u blizini baze.