TKO NE VOLI ŽIVOTINJE NE VOLI NI LJUDE: Svi mogu pomoći, samo ako to žele

Ivor Car

10. siječnja 2011.

TKO NE VOLI ŽIVOTINJE NE VOLI NI LJUDE: Svi mogu pomoći, samo ako to žele

Kada država na nekim područjima ne funkcionira, kakav je slučaj kod nas posljednjih nekoliko decenija, a možda čak i od stoljeća sedmog, tada nastupa vrijeme za pojedinca. Danas je pojedinac sve osjetljiviji na patnje životinja i svjestan problema udomljavanja životinja koje s odjednom nađu u okrutnom svijetu nakon što ih upravo pojedinac napusti. Osnivačica udruge Aris, Nevenka Sudar, na ovom će mjestu objasniti kako mogu pomoći i oni ljudi, koji iz nekog razloga ne mogu udomiti životinje

Nevenka Sudar pomoći će napuštenoj Noi, a ovaj je tekst napisala za portal Vox Feminae ...


Puno je apela za udomljavanjem napuštenih pasa i mačaka. Zato što ima puno napuštenih pasa i mačaka koje trebaju dom i ljude koji će o njima brinuti i koji će ih voljeti. Jer oni to zaslužuju.

Isto tako, puno je ljudi koji ne mogu, zbog bilo kojeg razloga, udomiti životinju, ali bi htjeli pomoći na neki način. Otkrila sam jedan način koji mi se čini jako dobar. Evo o čemu se radi, možda vas inspirira da se uključite, a vi svakako proširite glas o toj mogućnosti.

Malo sam istraživala i naišla na nekoliko udruga koje direktno pomažu uz mrežu volontera i volonterki koji ne štede svoje vrijeme pa i novac da bi nahranili, napojili, prošetali, pomazili napuštene i jadne, ostavljene i ranjene pse koje nastoje zbrinuti na bezbroj načina uz nikakva sredstva i uz mnogo predbacivanja sa strane onih koji ni pticama ne bace kruha, a kamo li da nekome pomognu.


Poziv "Šapice"

Možda ste čitali nedavno o užasu u kojem su pronađeni peseki u jednom podrumu jer je osoba koja ih je tamo držala i povezala na lance, a budući da je odvedena u bolnicu, a nitko (navodno) nije znao da je dolje 20-ak pasa, psi su živjeli bez vode i hrane i svakakvi užasi su se događali. Uglavnom te peseke preuzela je Udruga Šapica iz Zaprešića. Na Facebooku imaju profil i možete pročitati sve iz prve ruke o stanju u kojem su ti peseki i na koje sve fantastične načine ova Udruga o njima brine te nastoji spasiti i one koji se, od straha, ne daju uloviti.

Ono što je krasno je da kod njih možete postati sponzori/ce pasa na način da mjesečno odvojite minimalno 100,00 kn i odaberete psa kojem želite biti sponzor/ica. Sve što vas zanima o sponzoriranju napuštenih životinja i drugim načinima na koje im direktno možete pomoći pogledajte informacije na www.sapica.hr.

Ja sam tako odabrala jednog koji već dugo ne može naći udomitelje, iako mi nije jasno zašto. Zove se Noa. Rado ću ga sponzorirati sve dok ne nađe svoje ljude.

Drugo kako možete pomoći je da od, na primjer udruge Noina Arka kupite prekrasne kalendare koji su zaista jeftini i mogu poslužiti kao poklon. Pogledajte na www.noina-arka.hr, i na njihovoj Facebook stranici.


Noa: Ima sponzoricu, čeka dom

Jedan od ovih dana vozim stare tepihe, ručnike, deke i plahte te Beline (već udomljena psica drugarica autorice, op.ur.) stare igračke u Udrugu Šapica. Možda i vi nađete nešto od toga što vam ne treba. I to je jedan od načina na koje možete pomoći.

A ako živite blizu neke od udruga koje brinu o životinjama, uvijek se možete javiti da želite prošetati psa, pomaziti ga, poigrati se s njime, nahraniti ga, okupati ga, pokazati mu ljubav čak i ako ga ne možete odvesti u svoj dom.

Svaka od nas, ako to želi, može napraviti bar nešto!


Nevenka Sudar,
Vox Feminae

Lupiga.Com