Što je to suša?

Ivor Car

28. svibnja 2003.

Što je to suša?

Kakve li su ovo rupe, pitate se možda. I što ova djeca rade, opet se možda pitate. Odgovor je vrlo jednostavan, a pronaći ćete ga samo klikom na dotičnu fotografiju. Tek ću vam reći da se tamo gdje djeca rade to što rade i gdje su neobične rupe, živa na termometru popela na brojku 50.
Najmanje 430 osoba umrlo je uslijed velikih vrućina koje su pogodile južnu indijsku državu Andhra Pradesh. Bilanca je to zabilježena samo u posljednjih 11 dana, od kada je vrućina postala nepodnošljiva. Stvarna brojka vjerojatno je i veća, budući lokalne vlasti Vladi ne dojavljuju sve smrtne slučajeve, a spomenutu brojku od 430 žrtava dobili smo upravo od Vlade.

Temperature se i dalje ne spuštaju i iznose oko 50 Celzijevih stupnjeva, a takvo stanje prema meteorolozima bi u većini vrućinom pogođenih krajeva moglo ostati nepromijenjeno još cijeli tjedan. Za odštetu obiteljima žrtava Vlada se obvezala isplatiti 10 000 rupija, što je protuvrijednost u iznosu od 210 eura.
Prošle godine u istom ovom vremenskom razdoblju, u istoj ovoj državi od vrućina je umrlo preko 1 000 osoba. Tada su sa drveća ptice mrtve padale na pod.

Eh da, i ako vam nije jasno što rade ona djeca sa fotografije, odgovorit ću vam: djeca k'o djeca, igraju se, a što drugo? Za rupe pretpostavljam da vam je jasno. Pa sad vi recite da je ovo kod nas vrućina, suša i prava elementarna nepogoda.