Stiglo 500 prijedloga za najbolju novu hrvatsku riječ

Ivor Car

28. travnja 2007.

Stiglo 500 prijedloga za najbolju novu hrvatsku riječ

Preko 500 prijedloga pristiglo je na natječaj književnog časopisa "Jezik" kojim se traži najbolja nova hrvatska riječ. Čak 47 prijedloga ušlo je u uži izbor, a među njima su i istinomjer (= poligraf), zakulisje (= backstage), dojmovnik (= knjiga dojmova), vodogrijalica (= bojler), rukal (= tenis), sitnobića (= mikroorganizmi), mimoučinak (= nuspojava), sučelište (= talk show), krompulja (= gruba i glasna žena)

Natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ organizirao je "Jezik", časopis za kulturu hrvatskog književnog jezika koji izlazi još od 1952. godine, pod paskom Hrvatskog filološkog društva, a zanimljivo je kako se od tih davnih vremena promijenilo samo troje glavnih urednika (Ljudevit Jonke, Stjepan Babić i Sanda Ham). Od listopada, kada je natječaj objavljen, do danas, pristiglo je više od 500 prijedloga najboljih novih hrvatskih riječi, a njih 47 ušlo je u uži izbor.

Ponajviše je među njima medicinskih izraza (čak 175), a sve ih je poslala ista osoba, koja je na taj način sačinila gotovo pa medicinski rječnik. Kako se doznaje u "Jeziku", zbog stručnosti će se prijedlozi te osobe ocijeniti izvan konkurencije. Predlagatelji su smišljanje "novih" riječi mogli pustiti mašti na volju, s obzirom da je jedini uvjet bio da riječ nije zabilježena u domaćim rječnicima, bez obzira radi li se o riječi za koju već postoji hrvatski naziv.

Rezultati natječaja bit će objavljeni u sljedećem broju "jezika", koji izlazi u lipnju, a najuspješniji "inovator" dobit će nagradu "Dr. Ivan Šreter" te 2.000 kuna (prva nagrada), 1.500 kuna (druga nagrada) i 1.000 kuna (treća nagrada). Međutim s nekim "novotarijama" javnost je već upoznata pa je tako predloženo da se knjiga dojmova zamjeni s pojmom dojmovnik, kroatistika kao znanost s riječju hrvatistika, dok bi talk show mogao postati sučelištem.

Jedna desetogodišnjakinja predložila je da se otpad od šiljenja olovaka nazove šiljevinom, dok je za bojler pristiglo nekoliko varijanti - grijovod, vodogrijalica, mlačnik, mlačnjak i prokuhavalo. Riječ poligraf neki bi zamijenili s pojmom istinomjer, a sendvič s riječima dvokriška ili dvokrušac. Tenis bi pojedini nazvali rukal, backstage zakulisje, rebus crtaljka, fast food brzogriz, nuspojava mimoučinak, a grube i glasne žene mogle bi se prozvati krompuljama.

dojmovnik - knjiga dojmova
istinomjer - poligraf
brzogriz - fast food
tiskalo - printer
hrvatistika - kroatistika
sučelište - talk show
rukal - tenis
izoblika - karikatura
šiljevina - otpad od šiljenja olovaka
crtaljka - rebus
grijovod, vodogrijalica, mlačnik, mlačnjak i prokuhavalo - bojler
mimoučinak - nuspojava
zakulisje - backstage
svemrežje - internet
maložiće ili sitnobiće - mikroorganizam
krompulja - glasna, gruba žena
skutnik - prijenosno računalo