SPIN DOKTOR U PANICI: Deveti život Ratka Mačeka

Ivan Kegelj

10. prosinca 2011.

SPIN DOKTOR U PANICI: Deveti život Ratka Mačeka

Bivši glasnogovornik Sanaderove vlade Ratko Maček u posljednjih osam godina prešao je put od po svemu prosječnog novinara Hrvatske televizije do heroja hrvatskog sna. Nitko osim njega ne može do u detalj rekonstruirati čudesne puteve kojima je stigao do bogatstva što ga danas posjeduje. U četvrtom mjesecu ove godine u Novom listu objavljen je tekst o Mačekovom svjedočenju pred Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, koji na ovom mjestu repriziramo sa željom da podsjetimo na sumnje koje se pletu oko omiljenog nam spin doktora

Pred istražiteljima Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala prije par tjedana svjedočio je bivši glasnogovornik Vlade Ratko Maček. Čovjek čije ime i prezime javnost s pravom doživljava kao sinonim za laž govorio je o okolnostima pod kojima je Hrvatska demokratska zajednica novcem iz svog crnog fonda kupovala medije, s ciljem da kupi njihovu ljubav za bivšeg premijera i njegovu politiku.

Ratko Maček i njegova obitelj preuzimaju medije
   
Detalji iskaza, kako to u Hrvatskoj redovito biva, brzo su iscurili na stranice dnevnih novina, pa smo imali priliku doznati da je Ratko Maček u svrhu kupnje Hrvatskog lista od HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića uzeo tri milijuna kuna gotovine. Bivši glasnogovornik ustvrdio je da je novac predao zagrebačkom odvjetniku Peri Lozici te da nije znao da se radi o nepošteno stečenom kapitalu. Odvjetnik Lozica imao je zadatak naći kupca za Hrvatski list i s vlasnikom Ivicom Marijačićem dogovoriti transakciju. 

Bio je to, dakle, još jedan kriminalni slučaj u kojem je Maček izravno sudjelovao, a da nije shvatio da se radi o kriminalu. Prvi takav slučaj dogodio se 4. travnja 2007. godine, kad su se čelnici javnih poduzeća u zgradi Vlade sastali s Ivom Sanaderom i Mladenom Barišićem. Sanader im je tad dao do znanja da se svi marketinški poslovi imaju odrađivati preko tvrtke Fimi media. Ratko Maček sjedio je tik do premijera, s njegove desne strane. Kad ovaj susret politike i gospodarstva postane predmet istrage policije i Državnog odvjetništva, on će ustvrditi da se ničeg ne sjeća. Premijer Sanader danas je u zatvoru, rizničara Barišića otamo je privremeno izvukao sjajan smisao za »pjevanje«, a Ratko Maček je na slobodi. U vladajućoj stranci još uvijek je rado viđen član, a zadatak mu je organizacija javnih nastupa stranačke predsjednice Jadranke Kosor. 

Bogat čovjek

Proteklo desetljeće, koje će Hrvatska pamtiti kao drugo poluvrijeme Velike pljačke, Ratka Mačeka učinilo je bogatim čovjekom. U politiku je stigao iz novinarstva i brzo došao na glas kao vrhunski stručnjak za odnose s javnošću. Njegov zadatak, između ostalog, bio je smišljanje više ili manje uvjerljivih laži koje mogu objasniti bogatstvo premijera Sanadera. Na sam spomen Mačekovog imena, javnost se i danas prisjeća njegovog nastupa na javnoj televiziji pri kojem je objašnjavao porijeklo skupocjenih premijerovih satova. Inteligenciju hrvatskih građana Maček je tad vrijeđao pojašnjenjenjem da je jedan od satova premijer dobio na krizmi, dok je ostale kupovao vlastitim novcem. 

Iako je svima, pa i onima koji tek površno prate politička i ina zbivanja u Hrvatskoj, u tom trenutku već bilo jasno da je premijer Sanader korumpiran, nitko se to nije usudio javno izreći. Bližio se kraj prvog mandata HDZ-a na vlasti, a njima i vrijeme da se i Ratko Maček obogati kako bog zapovijeda. 

Glasnogovorništvo je zamijenio slobodnim tržištem - strateškim komuniciranjem i marketingom. Zajedno s Miroslavom Kovačićem osnovao je agenciju MPR. Poslovanje će kasnije širiti osnivajući poduzeća koja nisu imala zaposlenike, ali jesu novčane prihode. Nakon MPR savjetovanja osnovao je, primjerice, tvrtku Promotor, koja u 2009. godini bilježi dobit od 196,6 tisuća eura. Njegova je, također, i tvrtka Mediana, koja je u istom razdoblju zabilježila dobit od 42,8 tisuća eura. Niti jedna niti druga tvrtka, rekosmo, nemaju zaposlenih. Tvrtka MPR strateško komuniciranje, koju je otvorio s Kovačićem, te godine je imala 647 tisuća eura dobiti. U godini osnivanja, pak, dobit je iznosila 545 tisuća eura.     

Prve sumnje i optužbe

Posao je išao kao po loju i nitko nije postavljao suvišna pitanja do onog dana kad su u HDZ-u shvatili da ih je u minulim godinama vodio notorni kriminalac. Sanader je, naime, odstupio s vlasti imenujući Jadranku Kosor za svoju nasljednicu. Sve njegove suradnike, a osobito one do grla umočene u teglu s medom, čekalo je teško razdoblje. Mačeka je prvi načeo HSLS-ovac Jadranko Mijalić, koji je radio u Hrvatskoj pošti, a potom u Hrvatskoj poštanskoj banci. Ljutit jer je stradao u jednom od političkih obračuna, Mijalić je svakom tko je želio slušati govorio o kriminalu u Hrvatskoj pošti. Ime Ratka Mačeka tih dana mu je vrlo često bilo na usnama. Mijalić je upozorio na ulogu poduzeća Massol u poslovima s državnim tvrtkama i ministarstvima, a s tim poduzećem osnovanim još u devedesetima Mačeka se povezivalo i ranije. HDZ-ov operativac oštro je demantirao ovu vezu. 

Ipak, s obzirom na Mačekovu vjerodstojnost, niti istražitelji niti mediji nemaju pravo zapostaviti Mijalićeve navode. Osim što je tvrdio da je Ratko Maček bio glavni kadrovik u Hrvatskoj pošti, Mijalić je otkrio i da je tvrtka Massol s Hrvatskom poštom surađivala 2008. i 2009. godine. Detalje ove priče objavio je novinar portala Index Ilko Ćimić, pojašnjavajući da se jedan od sklopljenih poslova ticao suradnje za produkciju i zakup termina i emitiranja za potrebe medijske kampanje »Osobni identifikacijski broj – OIB«. Iako se radilo o projektu Ministarstva financija, tu kampanju plaćala je i Hrvatska pošta. Ugovor o zakupu medija i produkciji medijskog materijala bio je težak 1,5 milijuna kuna. Massol je taj novac proslijedio medijima: Večernjem listu 375 tisuća kuna, Nacionalu 330 tisuća kuna, a Media servisu - 600 tisuća kuna. 

Kupovina šutnje

Riječ je o samo jednom u nizu milijunskih poslova tvrtke Massol. U konkretnom slučaju, optužba koju je kroz svoje istupe provlačio Mijalić može se formulirati ovako: Novcem javnih poduzeća kroz Massol je kupovana šutnja i naklonost medija, a mozak ove operacije bio je Ratko Maček. Maček sumnju nije stigao niti demantirati kako valja, a stigao je novi udarac. Kad se drugi Sanaderov povjerljivi operativac - Mladen Barišić - našao pod policijskom istragom, nije mu trebalo dugo da u javnost plasira informaciju da je Ratko Maček radio navlas isto ono što je on radio s FIMI mediom. Njegova optužba u dobrom dijelu se poklopila s Mijalićevom. Bilo je to već vrijeme u kojem je cvjetala takozvana antikorupcijska kampanja. Kao prvi Sanaderov operativac, upućen u niz mračnih tajni Sanaderove stranke, Maček je bio s pravom nervozan. U medijima je isticao da se ne boji, ne propuštajući naglasiti da odlučno stoji uz Sanaderovu nasljednicu.

Državnom odvjetništvu iz nekog razloga nije padalo na pamet otvoriti istragu i utvrdi Mačekovu ulogu u kriminalnim aktivnostima Ive Sanadera i vladajuće stranke. Što je antikorupcijski front bio aktivniji, to je Maček bivao sve povučeniji. U isto vrijeme u javnosti su plasirane tvrdnje poput one da varaždinski spin doktor zaslužuje deset godina zatvora. Razloga za istragu Mačekovih poslova nesumnjivo je bilo, ali organi gonjenja Mačeka su ustrajno zaobilazili. Interesa nije bilo niti kad je objavljena informacija da je Sanaderov spin doktor uz pomoć obitelji preuzeo više lokalnih medija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Danas smo tako suočeni sa situacijom u kojoj se ime Ratka Mačeka veže uz gotovo sve afere u kojima je prisutan Ivo Sanader, ali nema ga i na listi osumnjičenih. Želi li se istražiti stvarna uloga Ratka Mačeka u drugom poluvremenu Velike pljačke Hrvatske, istražitelji bi neizostavno morali utvrditi njegovu ulogu u poduzeću Massol. 

Neistražena uloga

Javna sumnja koju je svojim iskazom potencirao Jadranko Mijalić govori da su prljavi Mačekovi poslovi odrađeni preko tvrtke Massol, koja je službeno u vlasništvu poduzetnika Ivana Solde. Dakako, i Soldo je demantirao ovu povezanost, ali postavlja se pitanje kako to da je baš tvrtka Massol, a ne neko drugo marketinško poduzeće, naznačena kao ona putem koje su obavljane kriminalne djelatnosti slične onima koje izvela Nevenka Jurak sa svojom FIMI mediom? 

Kako bilo, povoda za istragu poslova i uloge Ratka Mačeka u Sanaderovom kriminalnom poduhvatu ima više nego dovoljno, ali sudeći prema recentnim glasnogovornikovim aktivnostima - taj film Hrvatska neće gledati. Sanaderov operativac, naime, aktivno radi na medijskoj promidžbi premijerke i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, a njegove aktivnosti u stranačkoj središnjici kazuju da ga u HDZ-u ne doživljavaju kao opasnost za ostatke ostataka ugleda ove stranke u javnosti. Kako vrijeme odmiče, tako rastu i izgledi da ostane neistražena uloga glavnog Sanaderovog operativca i čovjeka koji je prisustvovao sastancima koji su bivšeg premijera doveli do austrijskog pritvora.

Lupiga.Com via Novi list