KAD MINISTAR NOVINAMA ŠALJE POLICIJU NA VRATA: HND upozorava da Tomislav Karamarko voli prijetiti novinarima

Vjeran Grković

24. studenog 2011.

KAD MINISTAR NOVINAMA ŠALJE POLICIJU NA VRATA: HND upozorava da Tomislav Karamarko voli prijetiti novinarima

Činjenicu da je policijski službenik pokucao na vrata redakcije Nacionala i osobno donio reagiranje ministra unutarnjih poslova, Tomislava Karamarka, na tekst objavljen u tom tjedniku u kojem se navodi da DORH istražuje neke radnje „prvog pendreka“ države, u Hrvatskom novinarskom društvu kasno sinoć su ocijenili kao svojevrsni skandal. Naime, HND smatra da se radi o poruci novinarima da će imati posla s policijom ukoliko budu istraživali ministra te se čudi zašto Karamarko nije poslao specijalce

Prije samo nekoliko dana na ovom smo mjestu ukazali na što i kako hrvatska policija nepotrebno troši svoje resurse, ujedno udarivši po slobodi govora, a jučer smo dobili još jedan zanimljiv primjer kako se policija može koristiti u privatne svrhe, naravno, sve na račun poreznih obveznika. Naime, u posljednjem broju Nacionala tvrdi se kako DORH istražuje indicije da je Tomislav Karamarko pogodovao svojoj bivšoj tvrtki Soboli, a koja je možda koristila i obavještajne podatke, dok je, zanimljivo, upravo Karamarko bio ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije. Navodi se da dokumentacija koju je DORH prikupio u slučaju Karamarko zauzima cijelu jednu prostoriju u sjedištu DORH-a.


Tehnički ministar - Tomislav Karamarko

Radi se uglavnom o dokumentima o poslovanju tvrtke Soboli s državnim kompanijama, a cijela priča navodno se zahuktala nakon što je Munir Podumljak iz Partnerstva za društveni razvoj podnio tri kaznene prijave protiv tehničkog ministra u vladi na odlasku i prvog na stranačkoj listi HDZ-a u jednoj od izbornih jedinica. Ministru, čini se, nije bilo svejedno što piše Nacional pa je odlučio svoje reagiranje poslati na sasvim neprimjeren način. Nije se poslužio ni poštom, ni telefaksom ni čudima tehnologije poput e-maila, već je redakciji na vrata, dakle, u svome privatnom interesu, poslao svog čovjeka, uredno obučenog u službenu uniformu.


O svim aferama uz koje se veže Karamarko snimljena je i posebna Latinica, naravno nikad emitirana na TV-u

Inače, u reagiranju tvrdi da je sporna kaznena prijava protiv njega odbačena, a priopćenje je, sasvim neuobičajeno, postavljeno i na web stranicama MUP-a. Još je neobičnije da na kraju priopćenja jedan ministar koristi državne resurse, što web stranica ministarstva svakako jeste, kako bi upozorio da se ovom pričom želi narušiti njegov ugled kao kandidata na predstojećim parlamentarnim izborima. Na cijelu priču, reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo, koje je, ne možemo, a ne primijetiti, posljednjih tjedana izuzetno aktivno, kao da se i u toj organizaciji spremaju neki izbori, a spremaju se. Predsjednik HND-a, Zdenko Duka u priopćenju, koje donosimo u cijelosti, Karamarka nije nimalo štedio, a upozorio je i na činjenicu, o kojoj smo na Lupigi više puta pisali, da ministar voli tužiti novinare.


Karamarko tvrdi da se ovom pričom želi narušiti njegov ugled kao kandidata na predstojećim parlamentarnim izborima

Hrvatsko novinarsko društvo želi upozoriti javnost na nevjerojatnu činjenicu da je jedan uniformirani policajac donio u redakciju Nacionala reakciju ministra unutarnjih poslova RH Tomislava Karamarka na tekst „Istražite sve o Karamarku“, o pogodovanju Karamkovoj bivšoj tvrtki Soboli, objavljenom 22. studenog u Nacionalu.

Dakle, Karamarkova privatna prepiska s tjednikom Nacional ne ide poštom ili kakvim drugim uobičajenim mirnodopskim putem, nego ministar misli kako višak sile nikad nije naodmet pa šalje 'plavca'u redakciju kako bi odgovornima u Nacionalu time sugerirao da će s njim imati posla budu li istraživali sve o Karamarku. Čudi što nije poslao specijalca.

Ministar Karamarko voli tužiti novinare, baš dok je na visokoj ministarskoj poziciji, i voli prijetiti novinarima.

Ovakav simbolični igrokaz s policajcem dostojan je ministara policije totalitarnih zemalja.Sudeći po Karamarkovoj pošalici - Hrvatska to i dalje jest.

Za HND

Zdenko Duka, predsjednik

Lupiga.Com

FOTO: Lupiga.Com / FB