Školske muke Marijana M. ili Tko nas jebe

Ivor Car

1. rujna 2009.

Školske muke Marijana M. ili Tko nas jebe

Još je samo par dana ostalo do početka školske godine, koja će ponajviše ostati zapamćena po tome što je vlast u pet do dvanaest, unatoč ranijim obećanjima, odlučila ne sudjelovati u kupnji knjiga, da bi potom roditelji i djeca izazvali totalni kaos u brojnim uličnim buvljacima. No, neki su naišli i na probleme ponešto drugačije prirode. Jedan od njih je i Marijan M. koji je u vjetar bacio stotinjak eura. Kako, pitate se? E, pa lako

E, pa slušaj 'vamo:

Dočekali smo i to. Petra u ponedjeljak kreće u školu.Baš smo se veselili, čak smo i knjige puno ranije nabavili (da budem precizan, sredinom 8. mjeseca). Petra ih je s veseljem proučila, pa smo ih spremili i baš smo jedva čekali kad ćemo ih početi koristiti. A onda danas - šok!!! Nakon što smo više od 100 eura potrošili na knjige prema popisu koji je bio izvješen na školi, danas na istim tim školskim vratima nađoh drugi popis, koji se uopće ne poklapa s onim prvim.

Zajeb. Apsolutni zajeb. Čak i da imam viška para, a nemam, radije ih potrošim za sebe, a ne za školsko-izdavačku mafiju. Nažalost, upravo to sam učinio. Jebi ga, ovo mi je škola. Pao sam prvi razred. Badava mi završena osnovna škola, srednja škola i fakultet, izgleda da ću se s ovim prvim razredom namučit.

A sad o svemu malo detaljnije. Škola je OŠ Vukovina, u selu 4 kilometra od Velike Gorice. Ravnatelj je Krešimir Matašin. Početkom 8. mjeseca dođosmo mi nadobudni roditelji pred vrata škole. Vidjeh da imaju popis učenika prvog razreda i popis knjiga za prvi razred, pa ja usnimio popis knjiga fotoaparatom (lijenčina, nije mi se dalo pisat). Doma sam popis ipak ručno prebacio na papir i krenuo u nabavku knjiga. Fotka s popisom je nažalost u međuvremenu izbrisana. Bio sam budala i naivac pa sam mislio da je to konačan popis i da mi fotka više neće trebati. Zajebo sam se. I izbrisao glavni dokaz. Popis je ipak vidjelo puno ljudi, pa svjedoka ipak ima dosta.

A na popisu je bilo sljedeće:

Pčelica početnica (Školska knjiga)
Naš svijet 1 (Školska knjiga)
Likovni mozaik (Alfa)
Moja glazba 1 (Alfa)
Matematika 1 (Alfa)
Učimo ljubiti boga i ljude (Glas koncila)
Building blocks 1 (Profil)


I tako punica, žena i ja kupili knjige, pa se još pravili važni kak smo izbjegli gužve koje će nastati neposredno prije početka škole. Joj kako smo se zajebali. Nismo ni bili svjesni toga.

Približio se dan za početak školovanja moje prvorođene kćeri, pa rekoh ajde idemo do škole vidjeti jel piše kad se moramo pojaviti pred tetom učiteljicom. Dođosmo danas, a onda od šoka umalo da se nisam onesvijestio. Kao prvo promijenili su učiteljicu koja je bila prvotno predviđena za Petru, ali to je nebitno pored drugog sranja koje su napravili - promijenili popis knjiga. Skroz naskroz.
Saznali smo da je promijenjeni popis poslan knjižarama u kojima su neki roditelji naručili knjige. To je okej. Ali ima nas koji nisu naručivali preko knjižare. Ima nas nadobudnih koji smo sami kupovali knjige. Tko nas jebe. Pušioničari.

Da vidimo što ima na novom popisu:

P kao Početnica (Profil)
Točka, crta, svijet (Profil)
Glazbene čarolije 1 (Profil)
Building blocks (Profil)
Matematičke priče 1 (Profil)
Korak u svijet 1 (Profil)
Učimo ljubiti Boga i ljude (Glas koncila)


Dakle, u međuvremenu je Profil postao jako popularan izdavač u Osnovnoj školi Vukovina. Zašto? To ćemo pitati ravnatelja Matašina. Zašto je popis uopće mijenjan? To ćemo pitati ravnatelja Matašina. Ima li kakvih mutnih rabota iza toga?
I to ćemo pitati ravnatelja.

Meni to nije ni prvi ni zadnji zajeb u životu, neki koštaju više, neki manje, ovaj će koštati oko 100 eura, ali dokle god nam muljatori i seronje vode škole i školstvo, bojim se kakva budućnost čeka moju djecu.

Marijan M. (34), piše na blogu http://marijanmalcevic.blog.hr