Sesvete republika!

Ivan Kegelj

21. listopada 2002.

Sesvete republika!

Kad prođu vremena velikih otcjepljenja i osamostaljivanja situacija se privremeno smiruje i stane se pripremati teren za nove velike integracije (vidi pod pridruživanje EU). U međuvremenu, dok čovjek uživa u dugo čekanom i željenom osamostaljenju, dani postaju duži, a izmišljeni broj kojim bi se eventualno mogla izraziti jedinica izmišljene kategorije - dosade potencira se na četvrtu ili petu. U sveopćem predahu od naporna izvlačenja od podstanarstva iz stana s tri broja prevelikom kirijom, čovjek se ne može ne zapitati - što sad i gdje su ona turbulentna vremena referenduma, peticija i općenarodnih koalicija? Kad shvati da na ovo retoričko pitanje odgovora neće dobiti ne ostaje mu nego da u svom kvartu pokrene trening vježbu otcjepljenja i glasno zavapi - Sesvete republika!
Ulogu čovjeka kojeg mori nedostatak referenduma u ovom slučaju preuzeo je HSS gradske četvrti Sesvete, čiji su članovi, nezadovoljni funkcioniranjem vrhovnih institucija Grada Zagreba,  osnovali incijativni odbor i pokrenuli peticiju za izvlačenje Sesveta iz krila zagrebačkog Gradskog poglavarstva.
Gospoda stranački funkcioneri smatraju da će Sesvete sa svojih 60 tisuća stanovnika pristojno funkcionirati i kao samostalan grad, te napominju da njihova iredentistička nastojanja podržava i središnjica stranke na čelu s predsjednikom Sabora Zlatkom Tomčićem.
Kako na jučerašnju izbornu skupštinu stranačke organizacije HSS-a nije došao nitko od deset pozvanih saborskih zastupnika, podrška središnjice svojoj kvartovskoj ekipi za sad se još uvijek može nazvati tek deklarativnom. 
Jedan od glavnih razloga zbog kojih se HSS odlučio založiti za otcjepljenje Sesveta od Zagreba jest taj što trideset posto zahtjeva za razvoj infrastrukture zagrebačko Gradsko poglavarstvo dobija od Sesveta, kvarta koji je u posljednjih desetak godina zabilježio, proporcionalno broju stanovnika, najveći broj doseljenih osoba u Hrvatskoj.
A krije li se tu još ponešto, dragi moj Lupiga?, pita me čovječuljak iz podsvijesti koji nema nikakve veze s novinarstvom i Sesvetama. Ne krije, dragi moj, sve je pošteno i po pravilima službe. Možda samo još jedan razlog čuči iza grma. Po svemu nebitan i neodlučujući.
A taj je?, pita opet ovaj čovječuljak što maha uzima tek nakon radnog vremena. Pa eto, ako se ispuni želja gospode "seljaka", Sesvete će dobiti vlastito Gradsko poglavarstvo, skupa s gradskim proračunom, a slučajno su na vlasti u najistočnijem gradskom kvartu baš gospoda iz HSS-a. Ne kažem da će otcjepljenjem dobiti priliku dublje zagrabiti u nepresušnu vreću proračunskih životinjica, ali sve mi se čini da sam to trebao reći na samom početku.