Schluss Sommer Schluss Verkauf

Ivor Car

10. kolovoza 2004.

Schluss Sommer Schluss Verkauf

Evo i jedne foto novice izoštrene mutnim okom naše (čuj naše?) kamere. Riječ je o već spominjanoj rasprodaji pod motom Sommer Schluss Verkauf (SSV), koja je, eto, nakon dva tjedna ludovanja po njemačkim trgovinama, završila. Svakome jednom mora doći Schluss. Tužno je skinuta hrvatska zastava, dok nam je vepar s osmijehom na ružnoj njušci rekao: Schluss SSV

Ne znam otkud ovo ovdje. Niti su fotografije dobre, niti je riječ o nekom, barem malo, važnijem događaju, pogotovo ne za prosječnog Lupeža koji živi u Hrvatskoj i bilo kakva rasprodaja u Njemačkoj apsolutno ga ne zanima. Možda je samo riječ o mojoj impresioniranošću nevjerojatnim potrošačkim strojem i takvim oblikom rasprodaje, gdje se rasprodaje samo ljudska žeđ za jeftinim (bit ću korektan pa ću umjesto jeftinim, reći, povoljnim). Dva tjedna, koliko je trajalo razdoblje sniženja, mudro nazvano "Sommer Schluss Verkauf", milijuni su Nijemaca i njihovih gostiju, kako stalnih, tako i onih privremenih gostiju, razmišljali o kupovini.

Gdje djeci uzet' papuče, gdje sebi uzet šorc, a ženi haljinu i kupaći. Trgovine su bile prepune, naguravanje i koja ružna riječ bile su neizbježne posljedice velike rasprodaje. No, ničija nije do zore sjala, jer tako je bilo unazad dva tjedna sve do ove subote, kada je napokon tiranija "Sommer Schluss Verkauf-a" završena. Münchenske ulice bile su prepune specijaliziranih vozila koja su uklanjala ogromne reklame kojima su mudri trgovci nastojali privući što više platežno sposobnih kupaca. Zanimljiv način privlačenja kupaca su i ove zastavice na fotografiji. Nema koje zastavice nema, pa smo među njima uspjeli snimiti i hrvatsku trobojnicu koja, valjda, upućuje na to da su u dotičnu robnu kuću dobrodošli i Hrvati.

Tete i studentarija koja vikendima po trgovinama honorarno radi, tog su dana ostali zaposleni i nakon radnog vremena. Osim što se tražila kasa više, valjalo je posložiti svu robu koju su razbacale i pregazile horde kupaca u potrazi za što jeftinijim artiklom, te ukloniti svaki trag da je "Sommer Schluss Verkauf" ikada postojao, ali ne zauvijek, neke stvari poslužit će i slijedećeg ljeta. Zapravo lažem, naravno da ništa od ovoga nije istina. Sve je ovo fikcija, dvotjedna fikcija. Tako mi je sa smiješkom "od kljove do kljove" rekla i ova divlja svinja. "Čuj preko 100 000 sniženih artikala. Nema šanse! Schllus!", reče i nasmija mi se u lice.