Pomilovanje kao nagrada za laž: Pit, i to je Amerika

Mladen Barbarić

3. srpnja 2007.

Pomilovanje kao nagrada za laž: Pit, i to je Amerika

Mislite da živite u banana-republici gdje neofašisti slobodno paradiraju, gdje se redaju korupcijski skandali i gdje radnici ni ne sanjaju o 'normalnoj' egzistenciji? Mislite da kod nas kapitalizmu još uvijek ispadaju mliječni zubi, da se stvari tek trebaju srediti pa ćemo i mi živjeti kao sav 'zapadni svijet' i da će nevidljiva ruka srediti stvari čim politika skine korumpirane šape s njega? E, pa najnoviji primjer iz zemlje kauboja najbolje pokazuje da stvari zapravo takve i 'trebaju' biti

Iako je osvjedočeni lažac pravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvorske kazne zbog ometanja pravde, Lewisa Libbya jučer je njegov bivši šef George W. Bush pomilovao spasivši ga neugodnog društva kriminalaca i ostavivši mu samo uvjetnu i novčanu kaznu od 250.000 dolara. Naime, ovaj neokonzervativac je do 2005. godine bio savjetnik potpredsjednika SAD-a Dicka Cheyneya i prvi je službenik Bijele Kuće pravomoćno osuđen u posljednjih 130 godina te najviše rangirani "Bjelokućanac" osuđen u Vladinim skandalima od 1990. godine.

A što je taj sluga američkog naroda skrivio? Početkom godine tužilaštvo SAD-a, dakle zapravo tamošnji narod, svog je visokog dužnosnika optužilo za otkrivanje identiteta CIA-ine agentice Valeirie Wilson čiji je muž, za njihove kriterije, mnogo uokolo govorio protiv rata u Iraku tijekom 2005. godine. Već za dva mjeseca, dakle u ožujku ove godine porota je zaključila kako im je Libby davao lažne iskaze, lagao i ometao pravdu tijekom istrage te je osuđen na 30 mjeseci zatvora, 250.000 dolara novčane kazne te uvjetnu nakon što okaje grijehe po nekom od elitnih zatvora.

Međutim, otprilike tri mjeseca nakon toga njegov ga je bivši poslodavac i predstavnik naroda koji ga je optužio, odlučio razriješiti zatvorske kazne ostavivši ga tek na novčanoj i uvjetnoj. Koliko Libby žali za 250.000 dolara koje je uplatio u državni proračun (od kojega većina novca odlazi narodnoj armiji) vrlo je upitno, no prlično sam siguran da je poslodavcu zahvalan što ga je poštedio poznanstva s nesuđenim cimerom. Otprilike koliko je i ovaj njemu zahvalan što je davao lažne iskaze, lagao i ometao pravdu. Dakle, lupeži, čini mi se da smo odavno na zapadu i da kod nas stvari nisu bitno drugačije nego su u najrazvijenijoj zemlji na planetu stoga uživajte, bit će gore.