NOVI MINISTAR SPORTA NAJAVLJUJE: Sport ćemo oteti sivom polusvijetu i vratiti ga sportašima

Ivan Kegelj

19. prosinca 2011.

NOVI MINISTAR SPORTA NAJAVLJUJE: Sport ćemo oteti sivom polusvijetu i vratiti ga sportašima

Samo na Lupigi pročitajte javnosti sasvim nepoznat komentar stanja u hrvatskom sportu, što ga je pisao budući ministar znanosti, prosvjete i sporta Željko Jovanović. Ovaj tekst uputit će vas u namjere buduće vlasti i otkriti kako ista vidi budućnost hrvatskog sporta. Jovanović bez dlake na peru navodi da se oko sporta okupio "različit sivi polusvijet" te detektira najodgovornije adrese za "stanje i nabujalu koruptivnu hobotnicu" u hrvatskom nogometu. Pritom čestita predsjedniku Hajduka Hrvoju Malešu na suradnji s USKOK-om, pa tvrdi da će ... Elem, pročitajte

Komentar događanja u sportu Željka Jovanovića,
budućeg ministra znanosti prosvjete i sporta.

Sport ima neupitni društveni značaj. Prema tome, središte i bit sporta su sportaši, a kod nas je, na žalost, posebno u nogometu, ali ne samo u nogometu, više važan menadžer, pojedinci iz sudskih organizacija i sportskih saveza te različiti sivi polusvijet koji se okuplja oko sportskih klubova i sportskih saveza nastojeći ušićariti nešto na račun sportaša. Posebno to do izražaja dolazi u nogometu i HNS-u. Afera za aferom traje već godinama, a ništa se ne mijenja, jer sprega pojedinih moćnika i dijela političara stvara krug nedodirljivih "sportskih funkcionera" kojima se svi klanjaju. Gotovo da bih mogao napraviti paralelu vrha HDZ-a i vrha Hrvatskog nogometnog saveza, na primjer, i ne bih uopće pogriješio.

Najodgovorniji za stanje i nabujalu koruptivnu hobotnicu nalaze se u  vrh HNS-a.  Ako korupciju usporedimo sa močvarom u kojoj žive komarci koji šire malariju, onda se malarija ne liječi tako da se hvata komarac po komarac, nego se mora isušiti močvara. Vrh HNS je jedna takva velika ustajala močvara, pa da bi spriječili da nogomet potpuno potone u toj močvari, močvaru treba pod hitno isušiti.


Vlatko Marković, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza

Vrh HNS ima društvenu, moralnu i kaznenu odgovornost. Kaznenom odgovornošću neka se bavi uskočka vertikala, a moralna i društvena odgovornost Markovića, Mamića, Srebrića i ostatka tvoraca nogometne močvare zahtijeva trenutačne ostavke. Ne govorim uopće o kaznenoj odgovornosti, jer smatram da policija i državno odvjetništvo moraju biti maksimalno depolitizirani i profesionalizirani, već o tome da ako vrhuška HNS ništa nije vidjela, ništa nije čula, ništa nije znala, a močvara korupcije  se stalno povećavala, onda je to znak da nisu dorasli dužnostima koje obnašaju već godinama. HNS treba odvažne, moralne, nove ljude kojima će nogomet i sport u cjelini biti na prvom mjestu i koji će se suprotstaviti teroru manjine.

ZDRAVKO MAMIĆ U GUARDIANU: You donkeys, I'll beat you like cats!

Vlatko Marković - demagog i špreher na šestu!  

Ogromna većina sporskih djelatnika je poštena i vrijedna. Vrijeme promjena zahvatilo je hrvatsko društvo, očekujem da tako bude i u nogometu i sportu cjelini. I naglašavam, nije to nikakvo miješanje politike u nogomet ili neki drugi sport, to je stvaranje i poticanje društvene klime da vrhunski sportaši koji su se dokazali u svojim sportovima preuzmu vodstvo sportskih saveza u svoje ruke i potjeraju sve one kojima sport služi za osobno bogaćenje na štetu ogromne većine sportskih djelatnika, kako volontera tako i profesionalaca, a posebno mladih koji su odlučili svoje slobodno vrijeme posvetiti sportu.


Čestitam predsjedniku Hajduka, Malešu, nadam se da će biti još "sportskih zviždača" koji će doprinijeti isušivanju močvare blata i nemorala koji se uvukao u hrvatski sport. Uvijek će imati moju podršku i pomoć u tome. Nikog se ne bojim, kao oporbeni političar uvijek sam glasno govorio istinu, a sada kao dio vladajuće većine bit ću još glasniji, ali ću imati i priliku djelima potvrditi to što govorim.

Odnos  Kukuriku Vlade prema sportu

Nakon sramotnog izglasavanja promjena Zakona o sportu isti dan kad mi je HDZ skinuo saborski imunitet, na inicijativu riječkih olimpijaca Alvara Načinovića, Aramisa Naglića, Valtera Matoševića, Samira Barača, Ćire Kovačića uz bitnu podršku Tomislava Paškvalina, Petra Skansija, Ratka Rudića, te naravno Zorana Primorca i Maria Ančića održali smo nekoliko sastanaka sa Zoranom Milanovićem i Nevenom Mimicom o sramotnom položaju sporta u dosadašnjem radu HDZ Vlade i potcjenjivačkog odnosa prema vrhunskim sportašima. Vrlo brzo smo se složili   da će među prvim zadatcima nove  Vlade biti  donošenje novog Zakona o sportu koji će uvesti red u sport čijem je kaotičnom najbolji dokaz i najnovija afera u HNS-u.

Proteklih dana uz  gore spomenute sportaše obavio sam razgovor sa nizom istaknutih sportskih djelatnika iz svih sportova, a spremam se za razgovor i sa Dariom Šimićem i Zvonimirom Bobanom na temu budućnosti nogometa. Moj jedini cilj je osigurati sportu i sportašima mjesto koje zaslužuju – stvoriti jedan životni stil zdravog sportskog društva. Ovih dana traju dogovori sa nekoliko kandidata iz redova vrhunskih sportaša za mjesto pomoćnika koji će odmah krenuti u izradu novog Zakona o sportu.

Što će donijeti novi Zakon

Sport je posebno važna djelatnost, kako za mlade, tako i za cijelo društvo, a bio je potpuno zapostavljen u radu dosadašnje Vlade.  Naš je cilj prije svega vratiti dignitet vrhunskim sportašima jer će se na taj način omogućiti razvoj sporta od najmlađeg uzrasta, preko rekreativnog  do vrhunskog i profesionalnog sporta.

Kukuriku Vlada  uključiti će državu puno snažnije u potporu razvoja sporta i bavljenja sportom te unaprijediti rekreativno, zdravstveno, školsko, profesionalno i promotivno značenje sporta i sportaša. Unaprijedit ćemo administrativno vođenje sporta kroz jači angažman hrvatske vlade nego do sad. Puno aktivnije ćemo poticati formuliranje svih  zakonodavnih prijedloga o organizaciji i djelovanju sporta, sportskih saveza i sportskih klubova, financiranju sportskih programa i programa razvoja sporta. Inzistirati ćemo na  stručnom dijalogu o pitanjima unapređenja sportskih djelatnosti, kategorizacije sportova i sportaša.

Ključnim smatram  predlaganje i provođenja propisa o zdravstvenim, obrazovnim, radnim, mirovinskim i drugim oblicima potpore i priznanja vrhunskim sportašima, kao i donošenju novog  Nacionalnoga programa sporta i boljem ukupnom upravnom nadzora sportskih djelatnosti.  Naravno, da će zakonska rješenja biti usmjerena i na drugačiji odnos prema sportskim udrugama koje su nazovi neprofitne, a ostvaruju profite koji završavaju u džepovima pojedinaca. Drugačiji pristup u izradi novog Zakona o sportu vidjet će se po tome što  nijedan članak neće biti donijet bez prethodnog usuglašavanja sa Hrvatskim olimpijskim odborom, Klubom olimpijaca, Nacionalnim vijećem za sport, te sportskom i stručnom javnosti u cjelini.

Moja poruka je kratka i jasna – sport ćemo vratiti sportašima!

Željko Jovanović

Lupiga.Com