"Ne vjerujemo ni HDZ-u ni SDP-u"

Ivor Car

11. kolovoza 2007.

"Ne vjerujemo ni HDZ-u ni SDP-u"

Postoje velike političke stranke i one male, koje uredno ne prelaze pragove i čije svjetonazore gotovo pa nigdje nemamo priliku čuti. Jedna od takvih je Lista za Rijeku, koja je nedavno Lupigi poslala priopćenje u kojem se žali na štošta, u prvom redu, na centralizaciju Hrvatske u kojoj je Rijeka bitno unazađena. Istovremeno iznijeli su i neke prijedloge za rješavanjem rečene problematike. Ne moramo se složiti s njima, ali o čemu je zapravo riječ saznajmo na

Rijeka je u proteklih 17 godina vlasti centralističkih opcija HDZ-a i SDP-a prešla put od najrazvijenije do najzanemarenije HR regije. Odgovornost za to leži u prvom redu na centralnoj vlasti koja favorizira neke druge regije ali i u lokalnoj garnituri koja se u tom razdoblju nije uspjela izboriti za bolji tretman riječke regije.

Rezultati centralizacije na hrvatski način su najvidljiviji u odnosu riječkog i zagrebačkog lokalnog BDP-a koji je  80-tih godina prošlog stoljeća bio na podjednakoj razini, da bi do danas lokalni BDP grada Zagreba postao 3.5 puta veći od riječkog.

NE VJERUJEMO NI HDZ-U NI SDP-U

Centralističke stranke, Hrvatskoj ne mogu donijeti decentralizaciju!

HDZ najavljuje decentralistički iskorak 4 mjeseca prije kraja mandata iako u protekle 3 i pol godine nije napravio gotovo ništa osim kozmetičke preraspodjele sredstava unutar lokalne samouprave u kojoj se država nije odrekla 1 kune.

SDP se izbjegava suočiti sa regionalizacijom iako je sadašnji zupanijski ustroj preusitnjen, skup i neučinkovit. Također, stranka koja u svojim rukama drži proračun grada Zagreba, teško da će se dobrovoljno odreci tog dijela kolača.

Najoptimističkija Milanoviceva obećanja, po kojem bi lokalnoj samoupravi pripalo 20% sredstava još uvijek spadaju u centralistički koncept upravljanja državom te bi i s tom brojkom držali evropsko začelje u društvu s Bjelorusijom.

LISTA-RI se zalaze za pravu regionalizaciju i fiskalnu autonomiju Rijeke i Kvarnera ciji razvoj ne smije ovisiti o tome tko drzi vlast u Zagrebu nego o nama samima.
Količina sredstava koji ne bi smio biti niži od razdoblja prije centralizacije kada su općine odlučivale o preko 60% sredstava prikupljenih na svom području.

Riječkoj regiji ne odgovara sistem konvoja po kojem mora financirati i čekati nerazvijene. Lista za Rijeku se zalaže za sistem regate prema kojem će se regije velikih ovlasti međusobno natjecati u osiguranju kvalitete života za svoje stanovnike.


RIJEČKO POGLAVARSTVO ODBIJA DECENTRALIZIRATI MJESNU SAMOUPRAVU

Primjer kako izgleda decentralizacija samo na riječima je i odluka Poglavarstva Grada Rijeke koje je odbacilo prijedlog Odbora Gradskoga vijeća za mjesnu samoupravu (jednoglasno izglasanu!) koji su tražili da se za ostvarivanje plana malih komunalnih akcija poveća sa 80 posto na 100 posto sredstava komunalne naknade za stambeni i garažni prostor na području pojedinog mjesnog odbora.
Ovakvu nedosljednu politiku zalaganja za deklarativnu decentralizaciju i stvarnu centralizaciju smatramo štetnom po razvoj lokalne i mjesne samouprave na našem području.

Lista za Rijeku - Lista per Fiume