Načitajte osnovnoškolce iz Dubravice

Ivor Car

29. siječnja 2007.

Načitajte osnovnoškolce iz Dubravice

Volimo se čuditi i ismijavati kada ljudi na kvizovima ne znaju na koji je način svoj život skončala Ana Karenjina. Jednako tako volimo se ponositi kada se uključimo u neku veliku akciju humanitarnog karaktera, a ipak, male, svakodnevne stvari obično ne vidimo. Iako bi mogli pomoći, ne zanima nas to što u osnovnoj školi u mjestu Dubravica, nedaleko od Zagreba, djeca ne mogu do lektire. Stoga sve Lupeže pozivamo na pomoć

Naime, školska knjižnica područne osnovne škole Dubravica ne može se pohvaliti bogatim fundusom knjiga, a stanje je postalo toliko kritično da niti za razrede s tek osam učenika nema dovoljno primjeraka školske lektire. Stoga je ovo poziv da očistite svoje police od prašnjavih osnovnoškolskih naslova koje vjerojatno više nikada nećete uzeti u ruku, a upravo bi oni klincima iz Dubravice dobrodošli.

Ovdje uistinu nije bitno stanje u kojem su vaše knjige, jer knjižničarka iz Dubravice ionako navodno na nekim školskim primjercima zbog lošeg stanja mora lijepiti kopirane stranice. S pozivom za pomoć, javila nam se učiteljica Dinka iz te škole, koja u šali napominje da "Sin brkate čete " i "Priče partizanke" danas više nisu na popisu lektira.

- Ako zanemarite ovu vijest, cijeli će vas život pratiti generacije nenačitane djece izašle iz PŠ Dubravica. Nailazit ćete na njih na svakom koraku – to su oni koji ne prepoznaju prosjaka Luku, ne znaju tko je bio zatočen u kuli Lotršćak i gdje je ta kula uopće, ne znaju da 20.000 milja ispod mora ima života i da se svijet može obići u 80 dana, nisu čuli da je Sadako nedostajao samo još jedan ždral da sačuva život, misle da je mali princ zapravo Freddy Prince Jr., kaže učiteljica i dodaje da ukoliko nađete samo jednu upotrebljivu knjigu, u Dubravici će vam biti od srca zahvalni, a i nećete imati izgovor da je za nečitanje kriva jedna vrlo jadna školska knjižnica.

Ukoliko se odlučite pripomoći na bilo koji način (navodno se i donacije novih knjiga tvrtkama odbijaju od poreza), adresa škole je Pavla Štosa 38, 10293 Dubravica, a telefon 01/3399-024 ili, ako vam je to teško, možete kontaktirati našu e-mail adresu urednistvo@lupiga.com.