Posla nema

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Posla nema

Tražiti posao ponekad može biti kobno, pogotovo ako je pronađeni posao prikazan kao idealan. Žrtve se uvijek nađu, najčešće preko raznoraznih oglasnika. Koban je bio i posao u kojemu se nudio posao za 50 000 Kenijaca na luksuznim putničkim brodovima. Umjesto zarade, ostali su praznih džepova.
Raznorazni načini prevara mogu se svakodnevno naći u gotovo svim oglasnicima. Uglavnom su najučinkovitije one prevare u kojima se jadnim ljudima siromašnih zemalja nude nevjerojatno dobro plaćeni poslovi u nekim zapadnim zemljama. Fora je uvijek u tome da se prije početka radnog odnosa mora nešto uplatiti, pa makar poslati 5 eura na nepostojeću adresu koja je "forwardirana" na neki poštanski pretinac.
Slična stvar dogodila se u Keniji proteklih mjeseci. Dobro plaćen posao na luksuznim putničkim brodovima Kenijcima je putem oglasa ponudila tvrtka "Al Najat Shipping", prijavljena u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zemlji poznatoj po enormnom broju brodskih tvrtki. Zanimanje za ovaj posao je bilo iznimno, pa se oko 10 000 Kenijaca odlučilo prijaviti na oglas i uplatiti 120 američkih dolara uz molbu za primanje u radni odnos. Broj prijavljenih bio bi još i veći da kenijski ministar rada u javnosti nije reagirao tako što je obznanio da je očito kako ti poslovi uopće ne postoje, te kako je Vlada agencijama određenim za posredovanje, zabranila nastavak traženja novih žrtvi. Naime, ljudi su nastavljali prijavljivanje, budući da je u oglasima traženo nevjerojatnih 50 000 radnika.
Iako sada izgleda da je Vlada u ovoj priči pozitivan faktor, istina je drugačija. Cijeli projekt u njegovim začecima, Vlada je odlučila podržati, uvidjevši kako bi 50 000 radnih mjesta dobrano smanjilo kenijski postotak nezaposlenih. Od početka su na nepravilnosti ukazivali brodarski sindikati, tvrdeći kako je plaćanje za posao unaprijed, protuzakonito. Pet agencija kojima je sada zabranjeno traženje novih naivaca, pomno je odabrala upravo Vlada.
Netko je u svakom slučaju zaradio lijepu svotu zelembaća, matematička operacija poznata kao množenje pokazuje nam da je 10 000 puta 120 dolara, jednako 1, 2 milijuna.