Na kioscima i treći broj "Vala"

Ivor Car

12. siječnja 2005.

Na kioscima i treći broj "Vala"

Kako je Hrvatska izrazito deficitarna kvalitetnim časopisima namijenjenim mladoj populaciji bio bi red da jedinome takvom u nas pridamo dužnu pažnju. Prije mjesec dana upoznali smo vas sa sadržajem drugog broja VAL-a, riječkog mjesečnika za kulturu mladih, proglašenog za Publikaciju godine 2004. U tekstu koji slijedi informirat ćemo vas čega ima u upravo izašlom trećem broju

Od prošlog, drugog broja, Val, riječki mjesečnik za kulturu mladih prodaje se na kioscima diljem Lijepe naše (prvi je broj bio dostupan samo unutar granica primorsko-goranske županije), a nedavno je od strane webzinea Zbrda zdola proglašen Publikacijom godine 2004. U novom, upravo izalom trećem broju, čitati između ostaloga možete i sljedeće:

- intervju s Miroslavom Radmanom u kojemu poznati i zadnje vrijeme u javnosti često ”žvakani” znanstvenik između ostaloga tvrdi: "HRVATSKA JE DOSADNA ZEMLJA"

- intervju s Tinom Gazivodom, članom Vijeća za nadzor tajnih službi koji upozorava: “POA KRŠI OSNOVNA LJUDSKA PRAVA

- intervju u kojemu je naš dragi Bozzo s Juricom Pavičićem razgovarao o hrvatskom filmu, književnosti, kiosk izdavaštvu, politici i inim temama koje obojicu tište …

No, nema straha, iako Val donosi još nekoliko intervjua (alfa i omega Parafa – Valter Kocijančić, predsjednički kandidat Miroslav Rajh, Jasenko Houra, …) na njegovim stranicama ponovo se nalazi i pregršt mlađoj populaciji zanimljivih recenzija koncerata, glazbenih albuma, knjiga i filmova. U potonje dvije kategorije ponovno je Bozzo uvaljan do grla – uz kritiku romana Šumski duh Gorana Samardžića, Bozzo potpisuje kritike filma Bully i Marquezova romana Pustolovina Miguela Littina. Naravno te piskarije vidjet ćete i na Lupigi, baš kao i njegov osvrt na prošlogodišnju domaću proznu književnu produkciju u tekstu nazvanom Književna 2004. u retrovizoru.

U Valu su ponovo i prikazi nekolicine likovnih izložbi, nekoliko kratkih priča mladih autora, kao i kolumne u kojima mlade riječke novinarske snage obrađuju mnoge vječne teme i aktualije (DružbAdria, konzumerizam, homofobija, feminizam, pomor bjeloglavih supova, prava životinja, antifašizam danas, itd.). Nasilništvu u školama posvećeno je nekoliko tekstova, baš kao i predblagdanskoj potrošačkoj groznici te mladoj populaciji uvijek zanimljivoj seksualnoj problematici, a vrlo je zanimljiv i opširan intervju s Markom Jurčićem u kojemu on progovara o položaju homoseksualne populacije u Hrvatskoj i pojašnjava  zašto je istupio iz udruge Iskorak.

Među najzanimljivijim tekstovima koje novi broj Vala donosi svakako je opširna problematizacija globalizacije iz pera mladog riječkog  profesora povijesti i filozofije Marina Tomića, kao i njegov vrlo nadahnut tekst čiji je naslov “Ratni zločinci kao pop zvijezde” sasvim dovoljan da izazove radoznalost, zar ne? No, sve je to tek djelić uistinu raznolikog sadržaja novog broja VAL-a …i zato, 10 kunića u ruke i do najbližeg kioska – trčećim korakom!