Koh-i-nor

Vuk

14. ožujka 2002.

Koh-i-nor

Ovaj dragulj slovi kao jedan od najljepših, ali i najopasnijih na kugli. Dokazuje to i činjenica da ga kao svoje vlasništvo potražuju Indija, Pakistan i Iran. Taj dijamant s krvavom povijesti zauzet će počasno mjesto na lijesu britanske Kraljice majke, tijekom ceremonije do mjesta gdje će joj se odati posljednja počast
"Onaj koji posjeduje ovaj dijamant posjedovat će i svijet, ali će spoznati i sve njegove nedaće. Samo Bog ili žena mogu ga nekažnjeno nositi." - upozorava Hindu poslovica na ovaj dijamant za koji se smatra da je uklet. Dijamant je postavljen u krunu, koju je Kraljica majka nosila nosila na krunidbi svog supruga Georgea VI 1937. godine. Suprug je živio 56 godina, a ona 101.
Nazvan je po perzijskom šahu Nadiru, kojem je kurtizana otkrila da je jedan njegov uhićenik sakrio dijamant u svoj turban. Nadir je prijevarom natjerao uhićenika da odmota turban i nakon što je dragulj pao na zemlju uzviknuo "Koh-i-nor" što na perzijskom znači "planina svjetlosti". Nakon osam godina šah Nadir je ubijen, a jedan njegov general odnosi dragulj afganistanskoj monarhiji u Kabul. Nakon toga Koh-i-nor završava u Punjabu gdje mu se divio vladar Sikha Ranjit Singh i to za vrijeme jahanja u sedlu gdje ga je volio držati (bolesno). I na kraju kada je Britanija aneksirala Punjab, dijamant je posjedovao devetogodišnji princ Duleep koji ga daruje britanskoj kraljici Viktoriji-indijskoj carici. Ona ga je izložila u londonskoj Kristalnoj palači i pretvorila ga iz 186-karatnog u 108-karatni koji je više sjajio, na zadovoljstvo ljudi koji su ga dolazili gledati. Kada su 1911. g. radili novu krunu za krunidbu kraljice Mary, Koh-i-nor su stavili u nju kao centralni kamen. Pogreb Kraljice majke označiti će kraj još jedne ere britanske monarhije i zadnju stanicu slavnog dragulja. Kruna će sada biti izložena u londonskom Toweru.