Imao se rašta i roditi

Ivan Kegelj

27. rujna 2010.

Imao se rašta i roditi

Vlasniku susjedne i prijateljske Crne Gore Milu Đukanoviću prije desetak dana umrije otac Radovan (82). Sprovod je bio nešto neviđeno na groblju Kočani, u predgrađu Nikšića. Poštu Ocu odao je "ceo državni vrh, poslanici vladajuće koalicije, sveštenici Eparhije budimljansko-nikšićke, akademici CANU i DANU, predstavnici sindikata, pojedinih medija, univerzitetski profesori, studenti kao i obični građani." Novinarka tjednika Vreme ovaj ispraćaj iskoristila je da ispriča priču o vladavini kraljevske obitelji Đukanović

Mediji su preneli da se nikada nije slilo toliko ljudi ka groblju u naselju Kočani kod Nikšića, kao prošlog četvrtka na sahrani osamdesetdvogodišnjeg Radovana Đukanovića, bivšeg sudije Vrhovnog i Ustavnog suda Crne Gore. Našao se tamo ceo državni vrh, članovi obe akademija nauka, crnogorske i dukljanske, univerzitetski profesori, predstavnici Saveza samostalnih sindikata. Prema pisanju ovdašnjeg dnevnog lista, kolona je bila toliko duga da mnogi nisu stigli da stiskom ruke saučestvuju u bolu porodice Đukanović.

U biografiji Radovana Đukanovića ostalo je zapisano i da je bio istaknuti član Saveza komunista. Što se tiče njegove bogate pravničke karijere, sigurno da je jedan od retkih koji je zakletvu za sudiju Vrhovnog suda polagao pred svojim sinom, tada predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem. Milo Đukanović je jedno od troje dece Radovana i Stane i jedini od njih troje koji nije završio Pravni fakultet već je diplomirani ekonomista.

Britanski list "The Independent" je Mila Đukanovića nedavno, u tekstu pod naslovom "Bogati i moćni: Obama i svetska superelita", stavio na 20. mesto najbogatijih svetskih lidera. U obrazloženju je navedeno da Đukanović "vredi" 10 miliona funti i da se obogatio na misteriozan način. Jer, sa platom od oko 1300 evra mesečno on spada među najlošije plaćene evropske premijere.

Porodici iz koje je potekao ostao je odan, pa je njegov uspon pratilo i napredovanje bližnjih. Poslednjih godina više puta je naglasio da su karijere i bogatstvo članova porodice Đukanović izraz njihove sposobnosti, a ne rođačkih veza.

I dok se njegova supruga i sin drže podalje od očiju javnosti, mlađi brat Aleksandar, poznatiji kao Aco, i starija sestra Ana Kolarević u Crnoj Gori su poznate ličnosti.

PRVO PA ŽENSKO: Britanski časopis "New Economy" proglasio je Anu Kolarević za najboljeg poslovnog advokata u 2009. godini. Kao jedan od razloga za ovo priznanje, žiri specijalizovanog časopisa naveo je da ona zastupa 80 odsto svih stranih kompanija i pojedinaca koji posluju u Crnoj Gori, ističući da je "Ana Kolarević vaš vodič da učinite da Crna Gora radi za vaš biznis". Ove godine magazin "World Finance" dodelio joj je priznanje za najboljeg advokata u Crnoj Gori.

foto: boris prijovićSESTRA: Ana Kolarević

Radila je kao sudija Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda, a advokaturom se bavi poslednjih šest godina. Za to vreme bila je posrednik u najvećim privatizacijama – Jugopetrola, Telekoma, Nikšićke željezare. Zastupala je Crnogorsku komercijalnu banku, Hipo banku, rusku kompaniju Sonuba, kao i kanadskog milijardera Pitera Manka, koji je kupio remontni zavod "Arsenal" u Tivtu, a i svog brata Mila po tužbi koju je pokrenuo protiv Željka Ivanovića, direktora podgoričkih novina "Vijesti".

Premijer je tužio Ivanovića zbog duševnih bolova, nakon što je direktor "Vijesti" izjavio da sumnja da iza prethodnog fizičkog napada na njega stoji Đukanovićeva "biološka i kriminalna porodica". Ana Kolarević je za ovu uvredu u bratovljevo ime tražila milion evra. Iako je dobila proces, nadoknada za pretrpljeni premijerov bol iznosila je znatno manje – dvadeset hiljada evra.

Sestra premijera Đukanovića važi za vrlo rečitu i sposobnu, a njen rad prate i nemale kontroverze. Kao sudija Vrhovnog suda u sporu oko hotela "Avala" presudila je u korist kompanije Bepler i Džejkobson. Tada je donela presudu kojom je Tenderskoj komisiji naloženo da potpiše ugovor o kupoprodaji "Avale" sa pomenutom kompanijom, koja je bila drugorangirana, i za sumu nižu od tražene. Vrlo brzo je dala otkaz na mestu sudije, a jedan od prvih klijenata u advokatskoj kancelariji bio je upravo Bepler i Džejkobson koji je, prema pisanju medija, na temeljima "Avale" sagradio hotel čiji gabariti znatno prevazilaze postojeće planove i dozvole. Na kritike da njeni klijenti odlično prolaze zbog rođačkih i poslovnih veza koje ima, jednom prilikom je odgovorila: "Polazeći od definicija pojmova nepotizma i klijentelizma smatram da ni po jednom osnovu tome ne pripadam… Nikada nijesam bila politički angažovana i nikada nijesam imala tu vrstu ni političke ni funkcionalne moći. Da mi je makar funkcionalna moć bila potrebna, ne bih se dobrovoljno na vrhuncu svoje karijere odrekla svoje funkcije sudije Vrhovnog suda." Zatim je dodala: "Da, vrlo sam moćna i uticajna", što joj istini za volju niko i ne spori, kao ni činjenicu da je Pravni fakultet završila u rekordnom roku i sa visokim prosekom.

Poseduje akcije Prve banke, koja slovi za porodičnu s obzirom na to da većinske akcije ima Aco Đukanović, a određeni udeo pripada i premijeru Đukanoviću. Takođe, bila je jedan od vlasnika Prve privatne gimnazije u Crnoj Gori "Luča". Školarina u ovoj gimnaziji, otvorenoj 2004. a zatvorenoj septembra ove godine, iznosila je 5900 evra na godišnjem nivou. Vlasnica je i firme za konsalting i menadžment Edu Cons.

Kada su u pitanju finansije Ane Kolarević, prošle godine Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je dugačak izveštaj, u kom se iznose ozbiljne optužbe na račun poslovanja porodice Đukanović, a čiji je naslov "Đukanovićeva Crna Gora kao porodični biznis". Đukanovići su navode teksta odbacili karakterišući ih kao "pucanj u prazno". Po tom izveštaju Ana Kolarević poseduje četiri stana u Podgorici a njeno ukupno bogatstvo procenjuje se na oko 3,5 miliona evra. Prema istom izvoru njen sin Edin Kolarević vlasnik je tri firme. Edin je bio u Upravnom odboru rukometnog kluba Budućnost, koji je krenuo od nule, zatim osvojio dve titule, ali će se zbog nedostatka novca i podrške verovatno vratiti na poziciju sa koje je počeo. Iako je uložio dosta "sopstvenog novca i energije", mladi Kolarević je na kraju odustao i izašao iz upravnog odbora ostajući prijatelj kluba. Sin Ane Kolarević se školovao u inostranstvu, a na sajtu njujorške agencije za prodaju nekretnina piše da je u aprilu 2006. kupio stan u Njujorku za 877.500 dolara.

STRIC NIJE DUGME: I dok javnost može da nagađa o primanjima Edina Kolarevića, njegov brat od ujaka Blažo ima džeparac od 11.000 evra. Naime, prema podacima Komisije za sukob interesa, sin premijera Đukanovića najviše doprinosi porodičnom budžetu. Najmlađi Đukanović, inače student rođen 1988. godine, dobio je na poklon pre tri godine od strica Aca dva poslovna prostora površine 47m2 i 412m2 koja daje u zakup u vrednosti od oko 11.000 evra mesečno. Od tog novca je stekao zavidnu ušteđevinu i kupio nekretninu na Žabljaku.

foto: boris prijovićBRAT: Aco Đukanović

Crnogorski premijer je tvrdio da je njegov brat još kao student imao registrovanu privatnu firmu, međutim Aco Đukanović ponudio je jednom drugačiju verziju svog uspona. "Kopao sam kanale i istovarao vagone. Radio sam to, pa kad su me zaboljela leđa, onda sam počeo da mislim." Prema podacima koje su objavili novinari ICIJ-a, njegovo bogatstvo se procenjuje na 167 miliona dolara. Bavi se obilato građevinskim radovima, poseduje veliki broj poslovnih prostora, većinski je vlasnik Prve banke, a crnogorska javnost stalno naslućuje o različitim oblastima i aspektima njegovog biznisa.

Prva banka bila je banka sa najbržim rastom u državi, ali je za vreme ekonomske krize zapala u velike gubitke. Ubrzo je Vlada Crne Gore kreditno priskočila zajmom od 44 miliona evra, a Milo Đukanović je kazao da rodbinske veze ne smeju biti razlog da se Prvoj banci ne pomogne.

Predsednik Saveta Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović izjavio je da je taj zajam vraćen na "problematičan način", a da banka "ima sukob sa zakonom, podzakonskim aktima, međunarodnim aktima, direktivama EU i primenom svega navedenog". Ubrzo nakon ovih kritika crnogorska skupština je usvojila Zakon o centralnoj banci kojim se skraćuje mandat rukovodstvu ove institucije, pa je tako smenjen Ljubiša Krgović.

Pre desetak godina Aco Đukanović zajedno sa Vladislavom Pajom Jabučaninom naneo je teške telesne povrede Zoranu Kljajiću, članu Liberalnog saveza. Napad, prema svemu sudeći, nije bio politički motivisan, a brat premijera oglasio se saopštenjem u kom je napisao da je Kljajić vređao njegovu porodicu. "Reagovao sam onako kako mislim da bi reagovao svaki Crnogorac… i spreman sa da trpim zakonske posljedice", naveo je. No ubrzo je oslobođen usled nedostatka dokaza, a na ponovljenom suđenju slučaj je proglašen zastarelim.

Njegovo ime se provlačilo u mnogim finansijskim aferama, a Momir Bulatović je u svojoj knjizi Pravila ćutnje napisao, kako navode mediji, da je Aco "bio ključni igrač u brojnim prljavim poslovima".

U intervjuu za Televiziju B92 sam Milo Đukanović, kome je ovo šesti mandat, izjavio je da nažalost nije do sada mogao da stekne bogatstvo jer se bavio državnim poslovima. "Vrlo želim da završim političku karijeru, pa da pokažem da ću kroz bavljenje biznisom steći bogatstvo."

U kratkoj jednogodišnjoj pauzi od vlasti, dok je bio samo predsednik vladajuće Demokratske partije socijalista, osnovao je pet firmi i kupovinom akcija javno zaradio svoj prvi milion.


Jelena Jorgačević (http://www.vreme.com)