Hattrick svima, a ne samo njima

Navar Glibotić

21. listopada 2003.

Hattrick svima, a ne samo njima

Brojnim upitima lupeža osjetio sam se ponukan da i formalno objasnim fenomen hattricka, trenutno jedne od najpopularnijih on-line igara na hrvatskom Internet prostoru, ali i mnogo šire. Radi se o fenomenu zbog kojeg su brojni šefovi u bedu, jer ih djelatnici ne slušaju, nego svakodnevno piče HATTRICK!
Tisuću i kusur Hrvata svaki dan bar malo zabušava na poslu, jer eto, mora pogledati što se događa na Hattricku. Samo loš menadžer ne prati svakodnevno razvoj svoje ekipe, a poznato je da u Hrvatskoj ima bar četiri milijuna nogometnih trenera. Pa tko onda želi biti loš.
Hattrick je fenomen koji je krenuo iz Švedske. Radi se o web stranici na kojoj se igra on-line nogometni manager. Kako to funkcionira? Vi se prijavite, pričekate par dana, i dobijete svoj tim. Dalje je sve na vama. Vi vodite financije, gradite stadione, ta veličanstvena zdanja, kupujete i prodajete igrače, i postavljate strategije i formacije u igri. Taj fenomen menadžerstva privukao je u ovu igru i ljude koji nisu nešto ekstra zainteresirani za nogomet, no žele pokazati da su sasvim uspješni menadžeri, bolji od Kutle i Gucića u svakom slučaju. Ponajbolje u svemu je što se utakmice igraju protiv pravih osoba, a ne protiv "kompjutera" pa tako često dolazi do upoznavanja ekipe koja igra u istoj ligi.
Zlobnici bi kazali da su Šveđani izmislili sve ovo samo kako bi napokon uspjeli nešto napraviti u nogometu. I to donekle pije vodu, jer je uvriježeno mišljenje, zasnovano na empirijskim dokazima, da su Šveđani ponajbolji igrači, a švedske ekipe najmoćnije. No, Hrvatska lagano kroči prema europskom tronu, poteškoćama usprkos. Naime, postoje glasine koje tvrde da je za hrvatsku ligu u Hattricku zadužen jedan Londončanin, inače slovenski državljanin. I koga iznenađuje da Janez tu i tamo torpedira Hrvate?
Ovaj je fenomen izuzetno raširen u novinarskim krugovima. Nekoliko zagrebačkih redakcija poznate su po tome da je na brojnim računalima uvijek otvoren www.hattrick.org. A brojni su i šefovi koji na spomen hattricka čupaju kosu. I pokušavaju skulirati djelatnike. Bezuspješno.