Igraj igrice za lovu, i to dobru lovu!

Grrrr...

17. rujna 2003.

Igraj igrice za lovu, i to dobru lovu!

Znate li što je Progaming? Taj pojam označava igranje računalnih igara za novac. Profesionalni igrači ili progameri mogu čak živjeti od toga. Ali ipak ne svugdje. Progaming je najrazvijeniji u Koreji gdje su progameri popularni isto kao kod nas nogometaši. Europa također ima razvijen progaming, ali ne u tolikoj mjeri pa se ne može živjeti samo od toga, no dobro je za dodatnu zaradu.

Igrači su u Koreji sponzorirani od velikih tvrtki, kao u Europi, ali dobivaju puno više novca. Velike tvrtke tako imaju timove igrača kojima plaćaju put i smještaj na turnire. Prvenstveno, igrači se udružuju u klanove i u svom nicku nose ime klana. Veliki i jaki klanovi imaju određeni ugled u gaming svijetu. Takvi klanovi i dobivaju sponzore.

Progaming u Koreji se praktički zasniva na jednoj igri, iako se igraju i druge, ali nijedna nema popularnost kao StarCraft: Brood War. Vjerujem da je većina vas čula za igru. Za one koji ne znaju: SC je po žanru strategija u kojoj upravljate jednom od tri ponuđene rase. Blizzardova igra je izašla 1998. godine, a u Koreji još uvijek ima neviđenu popularnost. StarCraft tamo igraju svi, djeca, učenici, studenti, odrasli, muškarci, žene… Samo igranje je toliko popularno da se srazovi igrača emitiraju na korejskim televizijama. Čak se dvoboj Tetrisa prenosi na TV-u. Jedan susret u StarCraftu prate tisuće ljudi uživo u dvoranama ili na otvorenom. Publika je odvojena na dva dijela. Jedan je za navijače jednog gamera, drugi za drugog. Svi nose navijačka obilježja svog favorita i meč prate preko video zidova. Sami igrači su postavljeni sučelice jedan prema drugom te nose slušalice kako ne bi čuli navijače kako bi se mogli koncentrirati na meč. Pobjede na turnirima znaju im donijeti i po nekoliko desetaka tisuća dolara. Najbolji uživaju ogromnu popularnost i često gostuju po televizijama posvećenim gamingu gdje igraju protiv svojih rivala. 

Dominantni igrači su Korejanci i u globalu su bolji od ostatka svijeta. Ipak ako je netko izvan Koreje dovoljno dobar naći će svog sponzora i otići živjeti tamo. Takvih primjera ima i sve ih je više jer su se i neki nekorejanski igrači uspjeli dokazati. Tamo imaju status zvijezde koji u svojoj zemlji nikad neće imati. Korejanci su postali vodeći u gaming svijetu, a dokaz za to su i Svjetske cyber igre (World Cyber Games) koje će se održati ove jeseni u Seoul-u (ne po prvi put). Natjecanje nije samo u StarCraftu nego i u drugim uspješnim igrama. Tako se igrači ogledaju u Counter Strikeu, Quake 3, FIFA-i, Age Of Mitology, WarCraftu 3… Da bi se došlo u Seoul prvo se trebaju proći kvalifikacije u svojoj državi. Ne, Hrvatska nije članica WCG-a. Nakon što se prođu kvalifikacije putuje se u Koreju. Natjecanje se odvija u dva plana: pojedinačno ili timski (ako igra to zahtjeva, jer je Counter Strike, na primjer, timska igra), a drugi način natjecanja je WCG Nationals gdje se natječu reprezentacije. Za pobjedu se dobiva novčana nagrada od oko desetak tisuća dolara.

Nekorejanski igrači nikad neće biti poznati u svojoj državi koliko u Koreji. Neke ankete su pokazale da samo 17% Amerikanaca zna da postoji progaming. Korejanci vladaju u RTS igrama, ali su zato Europljani i Amerikanci bolji u FPS igrama. Jedan Counter Strike je najrazvijeniji u Njemačkoj, Švedskoj i Americi. Što se tiče broja igara koje se igraju i klanova,

Europa bi trebala biti vodeća u gaming svijetu jer se u Koreji progaming svodi većinom na StarCraft. Razlog zašto Koreja nosi taj epitet je profesionalniji odnos prema igrama. StarCraft je jedina igra koja je postala sport u nekoj državi, Koreji naravno.


Uspjeh u progaming svijetu zahtjeva slično kao i u sportu, puno treninga, vježbanja, odigranih mečeva, talenta. Nekome će se učiniti glupo da se igranjem računalnih igara može zarađivati, ali to je danas činjenica kao što je i činjenica da će se progaming ubrzano razvijati u budućnosti.