GENERALNI POKROVITELJ: Pogledajte ekskluzivne fotografije Mudrinićeve devastacije Kornata i saznajte kako je izigrao državu

Vjeran Grković

11. siječnja 2013.

GENERALNI POKROVITELJ: Pogledajte ekskluzivne fotografije Mudrinićeve devastacije Kornata i saznajte kako je izigrao državu

Dugogodišnji HDZ-ov ministar, danas predsjednik uprave moćnog Hrvatskog telekoma i šef Hrvatske udruge poslodavaca, Ivica Mudrinić, na zaštićenom kornatskom otoku Žutu podigao je cijeli niz neobičnih objekata tik uz more kako bi izigrao državu i legalizirao ih prema novom zakonu. Mudrinić priznaje da je bespravno gradio, ali i da je podnio zahtjev da mu se ilegalno izgrađeni objekti legaliziraju. Priču donosi tjednik Novosti, a s obzirom na oglašavačku moć tvrtke kojom predsjedava Mudrinić, jasno je i da ova vijest nije mogla biti otkrivena u medijima koji se vole nazivati „vodećima“

Kako pišu Novosti, predsjednik uprave Hrvatskog telekoma i šef Hrvatske udruge poslodavaca, Ivica Mudrinić, u bespravnu je gradnju krenuo 2011. godine, prije nego što će biti donesen zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata. Radi se o nizu objekata podignutih na zaštićenom kornatskom otoku Žutu. Tjednik raspolaže i s fotografijama neobične gradnje s kojom je Mudrinić, očito, htio izigrati državu i legalizirati svoje objekte, a snimio ih je nautičar koji je ploveći pored Žuta uočio zanimljive građevine koje nagrđuju okoliš. Naime, radi se tek o željeznim konstrukcijama nad kojima je dignut krov, vjerojatno kako bi na zračnim snimkama objekti izgledali izgrađenima.


Mudrinićeva bespravna gradnja (FOTO: novossti.com)

Tajna je, pišu Novosti, u tome što konstrukcijski zadovoljavaju minimalne uvjete propisane Člankom 2. Zakona o postupanju s nelegalno izgrađenim zgradama, gdje se precizira kako u obzir za legalizaciju dolaze i objekti na kojima su izvedeni najmanje grubi konstruktivni građevinski radovi, a što je evidentirano na obavljenim zračnim snimanjima cijele Hrvatske.

Iz fotografija je vidljivo kako je predsjednik HUP-a kornatski krajolik, odnosno poluotok Maslinovica na sjevernoj strani Žuta, nagrdio s najmanje šest građevina čija je pojedinačna površina po prilici stotinjak četvornih metara. U ovoj kalkulaciji Mudrinić je znao da se radi o otoku koji je zaštićen kao područje značajnih krajobraza, o kojem brine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima Šibensko-kninske županije, ali se ne nalazi u sastavu Nacionalnog parka Kornati.


Posjed je kupio s namjerom da oživi ekološku proizvodnju tradicionalnih poljoprivrednih kultura (FOTO: Novi list)

"Na temelju važeće prostorno planske dokumentacije (Prostorni plan općine Murter-Kornati) dozvoljene su samo minimalne intervencije na izgrađenim građevinama u područjima tradicijskih stanova na otoku Žutu. U konkretnom slučaju koji navodite radi se o bespravnoj izgradnji", rekla je za Novosti Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Šibensko-kninske županije. No, upitana postoji li mogućnost da Mudrinić ove objekte legalizira odgovorila je da bi o tome trebalo pitati nadležni županijski odjel.


Fotografije je prošlog ljeta snimio jedan nautičar (FOTO: novossti.com)

Sam Mudrinić Novostima je priznao da je bespravno gradio i da je podnio zahtjev da mu se ilegalno izgrađeni objekti legaliziraju prema novom zakonu. Objasnio je da je posjed od oko 160.000 četvornih metara kupio još 2004. godine. Polovica zemljišta se u katastru vodi kao krš i golet, 50.000 četvornih metara kao pašnjaci, a ostatak kao poljoprivredna površina s maslinicima, vinogradom i voćnjakom. Razlog zašto je kupio ovo zemljište, tvrdi Mudrinić, plemenita je namjera da oživi ekološku proizvodnju tradicionalnih poljoprivrednih kultura.


Na fotografijama je vidljivo najmanje šest objekata (FOTO: novossti.com)

"U skladu sa Strategijom razvoja hrvatskih otoka i otočne proizvodnje i u skladu sa Strategijom razvoja ruralnih područja i poljoprivredne proizvodnje, kroz godine sam, uz postojeće masline, posadio maslinik s oko 450 maslina i vinograd s tradicionalnim sortama dalmatinskog podneblja. U tom smislu sam registrirao Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Nasadima maslina planiram u konačnici proizvoditi više od 10 tona ploda maslina i određenu količinu iznimno kvalitetnoga ulja. Slično je i s vinogradom od 1000 čokota domaćih sorti, s odgovarajućom proizvodnjom vina. Imajući u vidu skori ulazak RH u EU, ovime osiguravam trajnu proizvodnju maslina i grožđa, odnosno ulja i vina", napisao je Mudrinić Novostima, s kojima je, zanimljivo je primijetiti, komunicirao preko glasnogovornice Hrvatskog telekoma, Maje Weber, iako se radi o sasvim privatnim poslovima njenog šefa.


I još "kućica" (FOTO: novossti.com)

U opširnom odgovoru dugogodišnji HDZ-ov ministar navodi i kako je radi kvalitete proizvodnje postavio i navodnjavanje, ističući da je pri tome vodio računa o zaštiti okoliša. Neobični objekti, kaže, građeni su kroz zadnjih desetak godina. „Dio se već godinama nalazi na toj lokaciji, a dio novih podignut je lani zbog naraslih zahtjeva odnosno povećanog obima poljoprivredne proizvodnje", objasnit će Mudrinić, uz tvrdnju da u budućnosti ovi objekti imaju služiti za smještaj traktora, freze, kosilice i druge mehanizacije. Jednako tako tvrdi da je postupak legalizacije započeo još 2007. godine.


I još, jer od viška glava ne boli ... (FOTO: novossti.com)

Na koncu je poručio da će objekti biti uklonjeni ukoliko iz bilo kojeg razloga ne dobije dozvole, a upravo ta je bojazan, opravdava se, razlog zašto su objekti „montažni“. Iako je upitan za točan broj objekata i njihovu površinu, na ta pitanja nije odgovorio, baš kao što se nije osvrnuo ni na pitanja vezana uz objekt uz samo more, koji se, sudeći prema fotografijama, čini malo čvršći, kao što nije spominjao ni dvadesetmetarski lukobran izgrađen na pomorskom dobru. Iz fotografija se može razbrati kako na Mudrinićevom posjedu postoji najmanje šest objekata, a kako pišu Novosti, u usporedbi s ranijim fotografijama jasno je da su svi ti objekti nastali 2011. godine, dok starije zračne snimke bilježe jednu veću zgradu u središtu posjeda, koja nije vidljiva na ovim fotografijama. Stoga u tjedniku zaključuju kako je broj zgrada prevelik da bi u budućnosti služio tek za servisiranje spomenute proizvodnje, pogotovo što su smještene u neposrednu blizini mora.


Ranija snimka geodetske uprave (FOTO: novossti.com)

Tjednik podsjeća i na „Mudrinićeva sklonost da se na sumnjive načine prostorno okoristi“, pa se odlazi u 1990. godinu kada se današnji šef HUP-a i HT-a vraća u Hrvatsku, a gotovo odmah mu se omogućuje otkup društvenog stana, bez obzira što nije imao stanarsko pravo jer je desetljećima prije toga živio u Kanadi. U jednoj televizijskoj emisiji dvadeset godina kasnije priznat će da to nije bilo u redu, ali je bilo prema zakonima, pa stan nema namjeru vratiti.

Inače, Mudrinić je od 1991. godine kada je postao pomoćnikom ministra prometa i veza strelovito napredovao, tako da je sve njegove važne funkcije teško pobrojati. U prvoj polovici devedesetih bio je ministar pomorstva, prometa i veza, potom član Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti Predsjednika Republike, a nakon toga član Komisije za provedbu natječaja za izgradnju autocesta i Vijeća za telekomunikacije. Kao predsjednik ili član uprave ili nadzornih odbora pojavljivao se u redom moćnim tvrtkama, poput Privredne banke Zagreb, Hrvatske radio televizije, Croatia osiguranja, Hrvatske poštanske banke i Croatia Airlinesa. Navodno danas njegova neto mjesečna plaća u njemačkoj kompaniji HT iznosi 80.000 kuna, a uz nju idu i dodaci prema uspjehu kompanije.


Ranija snimka (SCREENSHOT: Google maps)

Podsjeća se i da je Mudrinićev prethodnik na mjestu predsjednika HUP-a, Ivan Ergović, smijenjen jer su poslodavci smatrali da problemi njegovog Nexea negativno utječu na imidž udruge. „Teško je očekivati da će uglednom društvu biti jednako sporno to što im je sadašnji predsjednik ilegalni krovopokrivač zaštićenog kornatskog krajolika, kao što ne treba imati prevelika očekivanja o odjeku ove priče u medijima oglašivački ovisnima o generalnom pokroviteljstvu Mudrinićeva HT-a“, zaključuje se u tekstu objavljenom u Novostima, uz napomenu da raspolažu saznanjem kako su se Mudrinićevom devastacijom Žuta bavili i novinari Slobodne Dalmacije, ali im je objava gotovog teksta odlukom uredništva odgođena zauvijek. Cijeli tekst tjednika u kojem se detaljno objašnjava na koje su načine izigrani zakoni i korištene rupe u zakonskim odredbama, a koji obiluje i drugim izvrsnim sadržajem možete pronaći već na prvom kiosku, što je svakako investicija koju preporučujemo.

Lupiga.Com/Novosti