FOTO: Hrvatski policajci s Haitija - "Nema straha"

Ivor Car

20. siječnja 2010.

FOTO: Hrvatski policajci s Haitija - "Nema straha"

Dvojica hrvatskih policajaca koji se već osam mjeseci nalaze u UN-ovoj mirovnoj misiji na Haitiju, otoku kojeg je zahvatio stravični potres, uskoro bi mogli početi osiguravati tamošnje banke, što je u današnjim okolnostima vrlo rizična misija. Naime, tom karipskom državicom danas vladaju opasne ulične bande, no policajci poručuju kako nema straha. Lupiga je spletom okolnosti uspjela dobiti nekoliko fotografija koje su njih dvojica ovih dana snimila na karipskom otoku

Svim posjetiteljima prošlogodišnjeg Zagreb Film Festivala koji su pogledali šokantni dokumentarni film „Duhovi Cite SoleilaHaiti je zasigurno u pamćenju ostao urezan kao vrlo opasna zemlja zaboravljena od ostatka svijeta u kojoj glavnu riječ, na očigled nemoćne vlasti, vode beskompromisne ulične bande. Situacija nakon stravičnog potresa koji je odnio na desetke tisuća ljudskih života danas je još gora. Uskoro tamošnje vlasti planiraju ponovno otvoriti banke, a moguće je da na njihovom osiguranju budu angažirani upravo hrvatski policajci, Tihomir Svatoš i Igor Kruljac. I sami priznaju da lokalne vlasti ne mogu održavati red u zemlji te da nema UN-ovih snaga zavladao bi potpuni kaos.

Ovaj dvojac jučer se pred nekolicinom novinara preko Skypa javio u Ravnateljstvo policije, gdje su vijesti s Haitija željno iščekivali njihovi šefovi, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i ravnatelj policije Oliver Grbić. Iako je veza preko Skype neprestano padala, Hrvati su poručili kako nemaju straha i iskoristili priliku da preko medija pozdrave obitelji i prijatelje. Samo sat vremena prije njihovog javljanja Haiti se ponovno tresao, ali policajci kažu da ovaj put nije bilo tako strašno.


Igor Kruljac s kolegom iz mirovne misije

- Dosta se treslo. Nekih deset, petnaest sekundi. Popucao nam je zid apartmana, ali mi i dalje živimo normalno. Imamo toplu vodu, a povremeno čak i Internet, uspio je izustiti Svatoš prije nego li je veza po tko zna koji put pukla. Njegov kolega Kruljac dodao je da strah razbija cigaretama, dok Svatoš to čini s Heinekenom. Iako im je nakon potresa bilo ponuđeno da prekinu misiju i vrate se u domovinu, njih su dvojica to odbila učiniti. Objašnjavaju da su profesionalci i da bi najgluplja stvar na svijetu bila da se nakon potresa vrate. Pomagali su pri izvlačenju stradalih ispod ruševina, a danas uglavnom rade na osiguranju konvoja koji na Haiti s hranom i lijekovima uglavnom dolaze iz smjera Dominikanske republike. Zbog takvog stava, Karamarko će ih, kaže, predložiti novoizabranom predsjedniku Ivi Josipoviću za visoko državno odlikovanje.


Preživjeli na ruševinama

- Danas situacija na otoku izgleda puno bolje. Život se polako počeo vraćati na ulice, zaključili su Svatoš i Kruljac, prije nego što je veza i konačno „pukla“. Na koncu su odali kako nisu jedini Hrvati u policijskoj odori na Haitiju. Naime, s njima je i Patrik Doričić, francuski policajac hrvatskog porijekla koji je preko njih pozdravio svoje roditelje u Rijeci.


Stanovništvo se okuplja pred srušenom predsjedničkom palačom

Inače, otkako je započela akcija pomoći Haitiju Hrvatskog Crvenog križa građani i tvrtke skupile su 1, 44 milijuna kuna pomoći. Ukoliko koji Lupež osjeća potrebu da pomogne, to može učiniti uplatom na žiro račun Hrvatskog Crvenog križa broj 2340009-1511555516 poziv na broj odobrenja 01 ili pozivom donatoroskog telefonskog broja 060 90 11 (6,15 kn, PDV uključen) ili pak on-line donacijom na www.hck.hr. Dakle, mogućnosti su brojne na vama je samo da pokažete ljudskost.

 


Tihomir Svatoš s policajcem iz Kine

 

 

 

 

FOTO: Tihomir Svatoš i Igro Kruljac