AUTORI KNJIGE O GOTOVINI ODGOVARAJU NA GENERALOVU TUŽBU: Časni sude, nismo krivi!

Ivan Kegelj

18. prosinca 2010.

AUTORI KNJIGE O GOTOVINI ODGOVARAJU NA GENERALOVU TUŽBU: Časni sude, nismo krivi!

Svi hrvatski mediji donijeli su vijest da je pritvoreni general Ante Gotovina tužio Novi Liber i autore knjige "Gotovina - stvarnost i mit", zatraživši pri tom i zabranu njezinog feljtoniziranja u Slobodnoj Dalmaciji. Nitko dosad, međutim, nije kontaktirao tužene autore i pitao ih što o tome misle. Lupiga je stoga okrenuo telefonske brojeve Ivice Đikića, Davora Krile i Borisa Pavelića . Evo što autori sporne knjige kažu o tužbi, točnije o tužbama Ante Gotovine


Tužitelj - pritvoreni general Ante Gotovina

Za početak, najprije valja reći da su odvjetnici Ante Gotovine podnijeli dvije tužbe protiv izdavača i autora: jednu pred građanskim, a drugu pred kaznenim sudom. Pred građanskim sudom traže da Novi Liber i trojica autora Anti Gotovini solidarno isplate 200 tisuća kuna zbog navodnih duševnih boli. Pred kaznenim su tuženi samo autori, za kazneno djelo uvrede i klevete koje podrazumijeva i zatvorsku kaznu. Također, Gotovinini odvjetnici traže zabranu objavljivanja dijelova knjige "Gotovina - stvarnost i mit" u Slobodnoj Dalmaciji, dok zabranu same knjige nisu tražili.


Glavni urednik Novosti i jedan od trojice autora knjige "Gotovina -stvarnost i mit" - Ivica Đikić

Odgovarajući na tužbu, glavni urednik Novosti i jedan od tri autora Ivica Đikić kaže da su generalovi pravni zastupnici tendenciozno, iz dvije stotine stranica knjige, izvukli pola stranice zaključaka i citata, što nikako ne može biti dokaz kojim se može dokazati nečija krivnja.

- Od 200 stranica knjige izvadili su iz konteksta pola stranice citata, pa na tome sad grade tužbu. Navode da knjiga može utjecati na suđenje u Haagu, iako je proces završio prije nego što je objavljena. Sve ovo govori da Gotovini odvjetnici, koje svi masno plaćamo i koji su se obogatili na račun ovog suđenja, sebi već stvaraju alibi za eventualno nepovoljnu presudu u Haagu, kaže Đikić. Ovaj autor napominje i čudi se da je tužba podnesena tek nakon što je knjigu počela feljtonizirati Slobodna Dalmacija, a ne prije dva mjeseca kad je "ukoričeni Gotovinin portret" objavljen.

- Njih boli Slobodna, a ne knjiga sama po sebi, jer kad se knjiga pročita dobronamjerno i bez predrasuda, mora se izvući zaključak da je apsolutno uravnotežena kad je riječ o slikanju Gotovininog  psihoportreta, kao i onog što je radio u posljednjih dvadeset godina, kako dobrog tako i lošeg. Ako izvlačite jedan pasus ovdje, jednu rečenicu ondje - knjigu se na taj način ne može tretirati niti suditi. Citati pravi misao dobivaju tek u kontekstu cjeline, objašnjava Đikić.


Novinar Slobodne Dalmacije - Davor Krile

Drugog autora, novinara Slobodne Dalmacije i urednika Novog Libera Davora Krilu tužba je rastužila, jer, veli, mislio je da se general Gotovina borio protiv balvana i zabrana, a sad uviđa da je u pitanju bio novac.

- Tužan sam jer general od nas traži 200 tisuća kuna. Posljednje zabrane knjiga u ovoj zemlji događale su se u davnim, komunističkim vremenima, pa me rastužuje i činjenica da general demokratske zemlje sad oživljava staru praksu i poseže za komunističkim metodama. Vama zahvaljujem što ste kao jedini medij nazvali i tražili i naše mišljenje, a za kraj mogu odgovoriti još samo: Časni sude - nisam kriv, tumači situaciju Krile za Lupigu. 


Novinar Novog lista- Boris Pavelić

Treći autor, novinar Novog lista i vrsni hrvatski reporter Boris Pavelić kaže da je tužba generalovih odvjetnika neopravdana, "jer nikome nije bila namjera klevetati i vrijeđati".

- Upravo obrnuto, u dobroj vjeri smo nastojali prikazati događaje i procese koji su za Hrvatsku javnost važni i zanimljivi. Mi nismo nikako prejudicirali Gotovininu krivnju u Haagu, što je jedna od tvrdnji iz tužbe. Upravo obrnuto, maksimalno objektivno i nepristrano smo javnosti predočili tvrdnje tužiteljstva i obrane, detaljno toliko koliko to nije učinio niti jedan medij u Hrvatskoj, pa hrvatska javnost do naše knjige nije niti imala jasnu i cjelovitu sliku što se događalo u haaškoj sudnici, zaključuje Pavelić.


Lupiga.Com