HEROJU NE DAJU MIRA: Nestala bista Ive Lole Ribara

Lupiga.Com

4. ožujka 2018.

HEROJU NE DAJU MIRA: Nestala bista Ive Lole Ribara

Ivo Lola Ribar nije dugo mirovao. Njegova bista postavljena u malom zagrebačkom parku smještenom na raskrižju Selske ulice i Prilaza baruna Filipovića netragom je nestala.

Kako javlja N1, koji donosi i fotografiju "obezglavljenog" spomenika, na mjestu gdje se nalazi spomenik Ivi Loli Ribaru danas je oko 16 sati viđena policija.

Tako postolje narodnog heroja ponovno zjapi prazno kakvo je i bilo više od dvadeset godina, otkako je devedesetih bista također „nestala“, pa sve do listopada prošle godine kada je novonapravljena bista Ive Lole Ribara postavljena na svoje mjesto. Ni tjedan dana nakon toga nepoznati simpatizeri ustaštva spomenik su išarali ustaškim grafitima, poslije čega je uslijedila akcija građana koji su pred Lolu ostavljali cvijeće.

Ivo Lola Ribar
Heroj koji danas mnogima smeta (FOTO: Hina/Admir Buljubašić)

Mnogima je zasmetao ovaj spomenik, a Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku u Gradskoj skupštini, predvođen Zlatkom Hasanbegovićem, pokrenuo je inicijativu za njegovim uklanjanjem. No, ta inicijativa ipak nije prošla, jer su zastupnici u Skupštini odlučili da spomenik treba ostati na svome mjestu. Kada je već donesena takva odluka netko nepoznat se sada pobrinuo da bista nestane.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Antifašistički Vjesnik