Anđeo iz Cannesa: Ko zna već koji dan

Anđeo

18. svibnja 2004.

Anđeo iz Cannesa: Ko zna već koji dan

Događanja u Cannesu se zahuktavaju, zato izvinite na zabušavanju, ali u totalnoj sam panici. Jučer je prikazan Kusturicin film i danas pravimo party povodom te premijere. O filmu neću. Ko sam ja da kažem kakav je neki film. Čovek je dobio aplauz od deset minuta. A karte smo jedva nabavili, čak i za bosanskog ministra koji ne govori nijedan strani jezik

Izvinite na zabušavanju, ali u totalnoj smo panici. Ne stižem ni da pročitam mailove. Danas pravimo party povodom Kustinog filma koji je prikazan jučer. O filmu nekom drugom prilikom. Ko sam ja da kažem kakav je neki film - čovek dobio aplauz od 10 minuta. Eto.

Delili tokom proteklih dana milione pozivnica i tako. Inače sem našeg čika ministra tu je i bosanski ministar kulture o kome se takođe brine … ko? … pa Mica naravno! Za karte za Kusturicu je naravno bila frka - ali Mica je uspeo da nabavi karte za bosanskog ministra, njegovu ženu, našeg ministra, njegovu ženu, njegovu kćerku, sebe, mene, Nenada, za sina vlasnika Tucka i za dve devojke sa Sarajevo film festivala. Kakav čovek. U svakom slučaju ministar kulture Evrope (neka bivša učiteljica, zaboravih kako se zove) je ovde i Mica je uspeo da sredi da ona sinoć na Kusturicu uđe zajedno sa dva gorepomenuta ministra - uz naravno najavu o dolasku novih vremena i širenju bratstva i jedinstva. Sve bilo po protokolu sa dignutim rukama u čvrstom stisku - MISSSSLIM.

Sve bi to bilo u redu da me Mica nije naterao da i ja idem sa njim (pošto je i on morao da bude tu negde). I tako ja, kao kuca, iza, sa gospođama ministarkama ... A najsmešnije je bilo kad je bivša učiteljica ministarka krenula na engleskom da objašnjava kako ćemo hodati, gde stati, kamo se okrenuti - a bosanski ministar rekao: izvinte al ja ne govorim nijedan strani jezik. Ženi pala vilica. Moram da prekinem, a imam još svašta da pričam. Ne vredi. Party danas u 17h, panika i sl.

Pozdrav svima


Jučer nam bio party. Sve je prošlo više nego dobro. Bila goooooomila ljudi, bio i Kusto, ostao više od sata (a najavio je da će ostati samo pola sata), bila cela ekipa filma i sl. Ja sam uglavnom bežala od Srba, koje ne mogu očima da vidim, i stajala na vratima kao svaka dobra domaćica - dočekivala goste.

Čujem od Rase da je naš čika zamalo pobedio na Evroviziji, a da su nam najviše bodova dale naše bivše republike - pa tako vam je i ovde. Najviše se družimo sa Sarajlijama i Slovencima, tu su i Makedonci, ponekad. Samo su Hrvati malo zakazali. Bili su jučer na prijemu, ali nam nisu svakodnevno društvo. (Svjetlana dobila si minus)

Uglavnom sam vrlo nervozna zbog ministara, ambasadora (jučer nam došao i naš ambasador u Francuskoj) i gomiletine novinara te ostalih Srba raznih profila. Svi smaraju, svi pametuju - stvarno su grozni. Dođu na štand pa ogovaraju jedni druge. Sinoć sam dala svoje karte za bioskop, pozivnice za dva partija i posle prijema ostala kod kuće, u krevetu sa knjigom - malo uspela da se oporavim.

Večeras idem od muke da gledam Kill Bill 2 (a nisam gledala ni prvi deo) - ko zna šta me čeka. Al - sedišta udobna, ima mesta za laktove na naslonima, Nenad već navikao da mu puštam balicu po ramenu - znaci opušteno. Znam da će izgledati jadno - ali jedva čekam da se vratim u Beograd. Stvarno su groooozni ovi Srbi. Kako nam je bilo divno u Teheranu - ni jednog Srbina kilometrima unaokolo. Raj.

Inače u Kustinom filmu ima najdivnija maca na svetu, jedna kuca i jedan magarac. Ako ni zbog čega, a ono zbog njih, ljubitelji životinja mogu da uživaju. Eto, kao što vidite, nikakvih skandala ni specijalnih događanja.
 
Pozdrav svima