Wallesa bez brkova

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Wallesa bez brkova

Bivši predsjednik Poljske i slavni vođa "Solidarnosti", Lech Walesa oduvijek je bio prepoznatljiv po svojim "morževskim" brkovima. Poznata je priča kada mu je ponuđeno milijun dolara samo da obrije brkove, tada je to odbio bez razmišljanja. No, sada se odlučio obrijati samo za svoj užitak. I pokajao se
Vjerojatno najpoznatiji električar na svijetu, 58-godišnji Lech Walesa odigrao je iznimno veliku ulogu u novijoj poljskoj povijesti . Uglavnom ga znamo kao brkatog vođu prvog poljskog radničkog sindikata "Solidarnosti" i predsjednika Poljske u razdoblju od 1990. do 1995. godine. Za svoje zasluge dobio je 1983. godine Nobelovu nagradu za mir, a 1981. godine bio je Timeov čovjek godine.
Simpatije javnosti stekao je i po nadaleko prepoznatljivim "morževskim" brkovima, koji su bili i svojevrsni simbol otpora kada se 1980. godine Lech odbio obrijati za vrijeme slavnog gdanjskog štrajka. Poznata je priča kada mu je jedan američki proizvođač brijaćih aparata u sklopu reklamne kampanje ponudio milijun dolara da obrije brkove. Često je znao reći: Ja sam rođen s brkovima.
Više od dva desetljeća poslije, Walesa se ipak odlučio obrijati brkove. Na taj potez se odvažio iz jednostavnog razloga: kako bi bio malo uredniji tijekom ljetnih praznika. No, čim je uvidio rezultate brijanja, shvatio je da je napravio grešku, te je javno rekao kako nije zadovoljan onim što je vidio u ogledalu. Slično misli i njegova supruga, koja kaže kako su brkovi već počeli rasti i da će njen suprug uskoro izgledati sasvim "normalno"
Ova zgoda s brijanjem koju su popratili mnogobrojni mediji zasigurno će mu donijeti i nešto popularnosti, koju je izgubio zadnjih godina. Na vrhuncu popularnosti bio je 1989. godine kada je napokon njegova "Solidarnost" bila legalizirana. No, već kao poljski predsjednik svojom poprilično autokratskom vladavinom, počeo je gubiti na popularnosti, koju nikada više neće vratiti, s brkovima ili bez njih. Svejedno možda mu popularnost i ne treba, budući se povukao iz političkog života nakon što je na predsjedničkim izborima 2000. godine dobio poprilično destimulirajućih 1 % glasova.