Alkoholičari svih zemalja - ujedinite se

Ivan Kegelj

10. listopada 2004.

Alkoholičari svih zemalja - ujedinite se

Svaki četvrti radnik u Hrvatskoj loče, cuga, roksa, ori, ubija se alkoholom. Svaki četvrti na pragu je ovisnosti o piću, ceni Vlatko Thaller, predstojnik Klinike za psihijatriju Kliničke bolnice Sestre milosrdnice i poziva se na istraživanja o alkoholizmu na poslu. S pjesmom na usnama (draga moja kada čuješ zvona, tebi crkva meni gostiona) pojdimo na

11 posto radnika u nas ovisno je o alkoholu, a 15 posto ih prekomjerno pije. (Sramota!, Sramite se proleteri!). U isto vrijeme, u Hrvatskoj radi, živi i djeluje oko 240 tisuća alkoholičara, 6 posto od ukupne populacije. Iako je zabranjen na radnom mjestu, alkohol je sveprisutan i pije ga se gotovo posvuda, neovisno o zanimanju i stručnoj spremi, rekao je gospodin Thaller u razgovoru sa Hininim čovjekom za vezu.

Ja isto tako pijem, prekomjerno naravno, a nadam se da i vi ločete. Iako mnogi danas očekuju da netko od vodećih ljudi ove zemlje povede hajku na proletere alkoholičare, ne moramo biti zabrinuti. Naime, alkoholičarski lobi u Hrvatskoj tako je jak da na tlo može baciti eventualno pedesetak hektolitara domaće rakiješine tipa brlja.

A sad pođimo na priče iz života:

Mladić iz Međimurja, godina 24, ostao je zbog alkohola bez posla, žene, kuće i tri auta. Iako u tvrtki nisu uočili njegovu sklonost alkoholu, mladić je, nakon što se suočio s obiteljskim problemima, na nagovor oca otišao na liječenje u Zagreb. Nakon što je poslodavac saznao gdje se nalazi donio mu je kući radnu knjižicu.

- Šef je poručio da će za mene biti posla, ali pretpostavljam da će me postaviti na lošije radno mjesto', poručio je mladić (ne Ratko) iz bolnice.

Prije liječenja žena mu je zaključala vrata kuće, a punica ga je istjerala iz druge kuće.

- Jednostavno sam shvatio da mi je život propao, kaže mladić koji se propio u drugom razredu srednje škole.

Moja, pak, potresna priča glasi - počeo sam iz zajebancije, nastavljam iz navike, a lokat ću dok ne crknem, pa i govnovaču ako nema drugog. 

A sad bi zbilja mogli spojit stolove!

P.S. VARAŽDIN, 10. listopada 2004.(Hina) -  U klijeti u mjestu Vinogradi Ludbreški pronađena su tijela vlasnika klijeti i njegova susjeda koji su, kako policija pretpostavlja, umrli od trovanja ugljičnim monoksidom koji je isparavao uslijed vrenja mošta. Tijela preminulog 75-godišnjeg vlasnika klijeti i njegovog 44-godišnjeg susjeda  pronađena su jučer. Liječnik ludbreškog doma zdravlja nije pronašao povrede koje bi ukazivale na nasilnu smrt, priopćila je Policijska uprava varaždinska. Obdukcijom će se utvrditi točan uzrok smrti.