Rakije, rakije amo, jer utjehe nema u vodi...

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Rakije, rakije amo, jer utjehe nema u vodi...

Iako proizvodimo sve manje alkohola, opće je poznato da ga pijemo sve više. Nasljeđe alkoholizma ocrtava se od željezničkih stanica koje rade od šest, a toče alkohol od pet (u jednoj takvoj svojedobno je radio i Tomo), pa sve do saborskih klupa koje u zadnje vrijeme prednjače po količini ispijenih pića. Unatoč tome ova novica govori o nastojanju udruženja proizvođača pića Hrvatske da poveća domaću proizvodnju alkohola.
Gospodarsko-interesno udruženje proizvođača pića Hrvatske svoje će aktivnosti za ovu godinu usmjeriti u razvoj te djelatnosti, inzistirajući na poticajnim mjerama za razvoj te grane, zaštitu domaće proizvodnje i suzbijanje "crnog tržišta" te usklađivanje domaće zakonske regulative s zakonodavstvom i normativima Europske unije.
Ipak, pijemo sve manje i proizvodimo sve manje pića. Prošle je godine tako ukupna proizvodnja iznosila 18,1 milijun litara, što je za 1,7 milijuna litara manje nego u prethodnoj godini. Posebno zabrinjava drastičan pad proizvodnje Brandija!? Pad izvoza izravno je povezan s poremećajem odnosa s BIH koja je glavni uvoznik i ljubitelj pića. Porasla je proizvodnja i prodaja sokova i mineralne vode. Za kraj samo podatak da Hrvatska ima oko 250 000 alkoholičara koje pomnoženo s tri člana obitelji daju brojku od gotovo 1 milijun ljudi u izravnom i neizravnom kontaktu s alkoholizmom. Tko želi biti milijunaš?