17 novih naslova naklade 'Jesenski i Turk'

Božidar Alajbegović

23. prosinca 2005.

17 novih naslova naklade 'Jesenski i Turk'

'Jesenski i Turk ' mala je, ali vrlo agilna književna izdavačka kuća koja objavljuje pretežito publicistička djela. Od njihovih čak 15 (!) različitih biblioteka najpoznatija je sigurno 'Znanost u džepu' koja za pristupačnih 30 - 50 kuna donosi klasična djela renomiranih mislilaca. U zadnja dva mjeseca 'J. & T.' objavili su čak 17 novih naslova koji zaslužuju posebno predstavljanje

Tijekom studenog, u sajamskom okruženju Interlibera i oko njega, nakladnik Jesenski & Turk obogatio je tržište s čak sedamnaest novih naslova. Na Sajmu knjiga u Puli u snažnoj su konkurenciji dobili nominaciju za Kiklopa za oblikovanje knjige godine ('Glava za sebe - Kulturna povijest penisa'), iako ne i samog Kiklopa. Vrijedna radionica njihovog najsnažnijeg brenda, Biblioteke 42, ove je sezone proizvela čak četiri naslova i sva se četiri već bore za vodeće mjesto na top listama. Zvonko Pavić, urednik dviju od tih knjiga - svjetskih bestselera Malcolma Gladwella Točka preokreta i Treptaj - novi je akcelerator točke preokreta u njihovoj redakciji. 

U nastavku ukratko predstavljamo svih 17 novih naslova:


David M. Friedman
Glava za sebe
Kulturna povijest penisa
(ženski i muški primjerak)

Kulturna povijest jednoga tjelesnog organa. Kakva smiješna i banalna tema, mogao bi netko pomisliti. No, prema autoru ove knjige, koji se među rijetkima ohrabrio pozabaviti njome, a onda u tome i maestralno uspio, ona je sve samo ne takva. Povijest penisa, a pogotovo ona "kulturna", ne mora biti ni neozbiljna ni izmišljena, a niti previše obična ili svakodnevna. Da je moguće napisati takvu, jednostavnu a opet ne, na bilo koji način, vulgarnu povijest jednoga spolnog organa, i ne zapasti u jednostranost u korištenju izvora, pitanjima političke korektnosti ili, uopće, relevantnosti jedne takve perspektive, svjedoči ova knjiga...

Malcolm Gladwell
Točka preokreta
Kako male stvari mogu dovesti do velike promjene

Ova je knjiga od objave prvog izdanja postigla status globalnog bestselera. Četiri mjeseca bila je na popisu najprodavanijih knjiga New York Timesa, te čak dvije godine na listi Business Weeka.
Ovom je knjigom autor Malcolm Gladwell postao marketinški guru čije znanje danas traže na prestižnim konferencijama i u velikim korporacijama kao što su Coca Cola, Intel, HP ili PricewaterCoopers. Njegove knjige i članci iz New Yorkera čitaju se na poslovnim školama kao obavezna literatura. Zbog uspjeha Točke preokreta neki su ga već okrstili titulom novog mudraca korporativnog svijeta, Peterom Druckerom dvadeset i prvog stoljeća.

Malcolm Gladwell
Treptaj
Moć mišljenja bez mišljenja

Nakon što je uzdrmao svjetsku javnost revolucionarnom teorijom o društvenim prekretnicama, Malcolm Gladwell se ovaj put bavi trenucima u kojima nešto "znamo" a da ni sami ne znamo kako to znamo. Vatrogasac u djeliću sekunde zna kad mora izaći iz goruće zgrade. Policajac u trenutku procijeni kako će reagirati u sukobu s kriminalcem. Poznavanje takvog načina "mišljenja bez razmišljanja" otvara posve novo shvaćanje svijeta u kojem živimo. I ne samo to, Treptaj pokazuje kako nam moć trenutne spoznaje može pomoći da preoblikujemo vlastiti život, međuljudske odnose, način na koji trošimo, stvaramo, komuniciramo i poslujemo te naposljetku - da učinimo naše društvo boljim.

Tom Stafford, Matt Webb
Tajne uma
100 hakerskih trikova našeg mozga

Pomislite na to što se sve događa dok ovo čitate: kako vam se oči miču da bi pratile riječi, kako se odsutno češkate po ruci dok razmišljate, pomislite na sve pokrete koji vam odvlače pažnju, šumove i druge stvari koje bi vas ometale, ali ih filtrirate. Sve kao da se odvija automatski - kao čarolijom. No, u pozadini neumorno radi vaš mozak, zastrašujuće složen sustav za obradu informacija, sličniji ekosustavu nego kompjuteru. U Tajnama uma upoznat ćete se sa svakodnevnim zadaćama svog mozga, kako biste malo bolje upoznali sebe, i na vrlo opipljiv način osjetili kako zaista funkcioniramo. Za nepovjerljive i one koji žele znati više, svaki trik upućuje na najnoviju znanstvenu literaturu.

Richard Dawkins
Vragov kapelan
Razmišljanja o nadi, lažima, znanosti i ljubavi
(Znanstvena knjiga godine prema izboru Jutarnjeg lista)

Richard Dawkins, biolog i teoretičar evolucije, jedan je od najvećih živućih znanstvenih esejista. Kao malo tko danas, Dawkins se beskompromisno protivi tezi o kompatibilnosti znanosti i religije. No, ide i korak dalje te zastupa stav da fenomen masovne organizirane religije šteti javnom interesu jer se ogrešuje o samu (znanstvenu) istinu i metodu, ali prije svega zato što suspendira kritičko mišljenje, a društvo lakovjernih samo je korak od društva divljaka. "Darwinov pitbull" Dawkins najuvjerljivije brani vlastiti teren - evoluciju. Posljednjih godina, naime, zaoštren je napad kreacionista na evolucijsko učenje, kao i politička borba za uvođenje biblijskog nauka o stvaranju svijeta i života u školske nastavne planove.

Dylan Evans, Oscar Zarate
Evolucijska psihologija za početnike

Na temelju spoznaja evolucijske biologije i kognitivne psihologije, kao i podataka iz antropologije, primatologije i arheologije, evolucijski psiholozi počinju izgrađivati prvo uistinu znanstveno objašnjenje ljudske prirode. Evolucijska psihologija za početnike izvrstan je uvod u to uzbudljivo novo područje. Ova knjiga, koju je vrhunski i sažeto napisao Dylan Evans i izuzetno lijepo ilustrirao nagrađivani umjetnik Oscar Zarate, pruža fascinantan pogled na povijest uma. Kako je nastao um? Po čemu se ljudski um razlikuje od uma naših predaka i od uma naših najbližih srodnika, čovjekolikih majmuna? Ako su naš um oblikovali sebični geni, zbog čega smo toliko kooperativni? ...

Howard Selina, Jeff Collins
Heidegger za početnike

Je li Martin Heidegger "skriveni kralj filozofije" ili vodeći predstavnik opasno zabludjeloga sekularnog misticizma? Heideggera proglašavaju najsnažnijim originalnim misliocem 20. stoljeća, koji je duboko utjecao na autore poput Sartrea, Foucaulta, Lacana i Derride... Heidegger za početnike pristupačan je uvod u njegovo poslovično zakučasto mišljenje, u kojemu se propituju njegov povijesni kontekst i odjeci u ekologiji, teologiji, umjetnosti, književnosti i drugim područjima. Sjajan tekst Jeffa Collinsa, koji je dojmljivo ilustrirao Howard Selina, istražuje vrstu mišljenja čiji obrisi još nisu jasni i čiji nas oblici još mogu iznenaditi.  

Iris Marion Young
Pravednost i politika razlike

Čitanje ove knjige provocira nova i vrijedna razmišljanja o manjinama, pravdi, rasnoj, rodnoj i spolnoj te socijalnoj jednakosti u dinamikama suvremenosti. Autorica se jasno i argumentirano zalaže za prevrednovanje stavova "manjine na vlasti" koja se, zahvaljujući nepravednoj raspodjeli moći, prema ostatku svijeta odnosi kao većina, marginalizirajući sve one koji su, iz različitih razloga, nasilno stjerani na margine društava. Nezaobilazno štivo u vremenu globalizacije, terora neofundamentalizama i globalnih mimikrija lokalnih centara moći. (Nikola Petković)

Slobodan Novković
Titanic
Hrvati u katastrofi stoljeća

Knjiga našeg najentuzijastičnijeg autora čija je reakcija na informaciju o objavljivanju njegove knjige bila najbliža euforiji. Ostali su uglavnom "cool".
Tragedija koja je zadesila britanski putnički brod Titanic u noći 15. travnja 1912. jedna je od najobrađenijih nesreća u povijesti. Titanic je sve do danas sinonim propasti i tragedije, a glavne činjenice o brodu i nesreći naširoko su poznate. Manje je, međutim, poznato da je trideset hrvatskih iseljenika putovalo tim brodom te da je sedamdesetak hrvatskih mornara sa broda Carpathia aktivno sudjelovalo u spašavanju brodolomaca. Troje iseljenika iz Hrvatske je preživjelo

Mirko Marković
Dalmacija
Stanovništvo i naselja

Povijesno-geografski pojam Dalmacije obuhvaća one dijelove hrvatskog primorja koji su krajem srednjeg vijeka ušli u sastav mletačke Dalmacije i koji su u njezinu posjedu ostali sve do kraja 18. stoljeća. Ona se, dakle, proteže od kvarnerske obale Karlobaga do ušća rijeke Neretve. Ta osebujna geografska i kulturna cjelina ima toliko složenu povijest i raznolikost utjecaja da bi iscrpnija znanstvena interdisciplinarna obrada zahtijevala više knjiga. Prof. dr. Mirko Marković četrdeset je godina radio u Etnološkom zavodu HAZU i ravnao njime dvadeset godina. Član je HAZU od 1980. godine. Objavio je oko dvije stotine stručnih i znanstvenih radova, među kojima i desetak opsežnijih knjiga. Najviše se bavio proučavanjem prošlosti hrvatskih naselja, starih zemljovida i planova te migracijama stanovništva.

Mirko Marković
Kvarnersko primorje
Stanovništvo i naselja

Kvarnersko primorje, kao i neke druge hrvatske regije, svoju specifičnost zahvaljuje ne samo geografskim, nego i povijesno-kulturološkim osobitostima. U burnoj povijesti toga kraja, svojatali su ga mnogi. Ponajviše zbog povoljnog položaja, ali i zbog karakteristične, vrlo uspješne asimilacije različitih kulturnih utjecaja, mnoge države su polagale isključivo pravo na ovaj djelić Mediterana najbliži središtu Europe. Kvarnersko primorje nije cjelovito zemljopisno područje. Čini ga šira riječka rivijera, te primorje Vinodola s podvelebitskim primorjem sve do Karlobaga. Pripada rnu i niska otoka sjevernog Jadrana, a u novije vrijeme, zbog gospodarskog gravitiranja prema Rijeci, tu se ubraja i Gorski kotar.

Roger Kennedy
Libido

Koliko je Freudov pojam libida značajan u suvremenoj psihoanalitičkoj misli? Iako libido kao aktivan pojam više nije u modi, Roger Kennedy se zalaže da mu se, uz nekoliko važnih izmjena, vrati zasluženo mjesto u Freudovu naslijeđu. Prije svega, libido kao sredstvo razumijevanja uloge nagona treba staviti u kontekst teorije objektnih odnosa i prirode ljudskog subjekta. Roger Kennedy je psihoterapeut u bolnici Cassel, honorarni viši predavač psihijatrije na Imperial Collegeu, član Britanskoga psihoanalitičkog društva te autor nekoliko knjiga i većeg broja članaka o psihoanalizi.

Roth Priscilla
Nad - ja

Svatko krši pravila. No koji nas to glas neodobravanja u našem umu zbog toga prekorava i kritizira? U psihoanalizi taj se glas naziva Nad-ja, a Freud ga je definirao kao djetetovo internaliziranje roditeljskog autoriteta i očitovanje sublimiranog Edipovog kompleksa. Ova knjiga istražuje važnost Nad-ja u prenošenju moralnih normi i načina ponašanja na sljedeći naraštaj, istodobno objašnjavajući kako često može dovesti do uznemirujućih mentalnih stanja, posebno depresije. Priscilia Roth analizira primjere različitih načina na koje se naš Nad-ja može očitovati u poznatim svakodnevnim situacijama i pokazuje kako utječe na naše osjećaje i ponašanje čak i kad ga nismo svjesni.

Kate Barrows
Zavist

Obilježena kao jedan od sedam smrtnih grijeha, zavist je u današnjoj potrošačkoj kulturi, kao i ranije u povijesti, snažna sila. No, mediji koji nas potiču da kupujemo i trošimo nisu jedini izvor zavisti. Psihoanalitičari tvrde da zavist prati sva ljudska bića i utječe na nas u svim životnim razdobljima - od dojenčetove zavisti na majčinim prsima, preko adolescentove zavisti na tuđim postignućima do zavisti starijih osoba prema mladima. Kate Barrows obučava studente u suradnji s Britanskim psihoanalitičkim društvom i članica je Udruženja dječjih psihoterapeuta. Vodi privatnu praksu u Bristolu te piše i drži predavanja o širokom rasponu psihoanalitičkih tema.

Graham Music
Afekti i emocije

Emocije imaju središnju ulogu u psihoanalizi, a "afekti" se smatraju emocijama koje su povezane s idejama. Ova knjiga istražuje kako psihoanaliza može razjasniti emocionalne i afektivne aspekte naših bića. Koristeći primjere iz svakodnevice, autor opisuje kako iskustva u prvim godinama života mogu utjecati na naše emocionalne sposobnosti i kako se obrasci interakcije ukorjenjuju i često nesvjesno ponavljaju. Graham Music zaposlen je kao psihoterapeut za djecu i odrasle u National Health Service u East Londonu. Vodi savjetovalište za adolescente i privatnu ordinaciju za odrasle. Gostujući je profesor na klinici Tavistock u Londonu.

Ricky Emanuel
Tjeskoba

Koja je funkcija tjeskobe u razvoju ličnosti pojedinca? Tjeskoba je znak upozorenja na opasnost i moguće emocionaino preopterećenje, što može dovesti do bespomoćnosti. Opasnost može proizaći iz vanjskih ili unutarnjih izvora i biti svjesna reakcija na brojne snažne fantazije u nesvjesnom. Ricky Emanuel je psihoterapeut za djecu i odrasle, zaposlen je kao savjetnik za djecu u bolnici Royal Free u Londonu. Upravitelj je Službe za dječju psihoterapiju zaklade lokalnih zajednica Camden i Islington. Predaje na klinici Tavistock u Londonu.

Knjiga mističkih poglavlja
Duhovne pouke pustinjačkih otaca i drugih ranokršćanskih kontemplativaca

Ova zbirka kršćanske monaške mudrosti, tek malen izbor iz golemog opusa ranokršćanskih monaha, sastavljena je od kratkih cjelina u obliku aforizama koji su monasima služili za dnevno meditiranje... historijski primjer ezoteričnog duhovnog učenja ranih kršćana, ali i praktičan priručnik za one koji žele krenuti putem mističke spoznaje. Ova knjiga je historijski primjer ezoteričnog duhovnog učenja ranih kršćana, ali i praktičan priručnik za one koji žele krenuti putem mističke spoznaje.


Uskoro:

Stari Zagrepčani | Grgur iz Nina | Nova urbana antropologija | Semiotika za početnike | Američka politika za početnike | Fraktalna geometrija za početnike | Etika za početnike | Kultura i jednakost | Rječnik sociologije | ...