BORNA SOR: Društvo je spremno za šalu na vlastiti račun, ali političari nisu

Sandra Pocrnić Mlakar

12. svibnja 2016.

BORNA SOR: Društvo je spremno za šalu na vlastiti račun, ali političari nisu

Intervjue koji nasmijavaju cijelu Hrvatsku, a i širu okolicu, Borna Sor vodi kameno ozbiljna lica, dok se brojni poznati političari s kojima je razgovara pred kamerama jedva suzdržavaju da se ne nasmiju. Kameno lice voditelja pred tv-kamerama samo je jedna od njegovih uloga, jer iza kamera on je i urednik, scenarist i pisac u moćnoj gomilici News Bara. Borna Sor na Spikigin dolazi s temama „Satira iz našeg škrlaka“ i „Povijest, al' ono fakat“, a uoči susreta u Norrisu odgovorio je sasvim ozbiljno na nekoliko pitanja o idejama i planovima. 

Nakon skidanja "Montiranog procesa" s HTV-a, jesu li započeli pregovori s drugim tv-kućama? Je li micanje "Montiranog procesa" znak da kao društvo nismo zreli za šalu na vlastiti račun? Nije li za News Bar primjerenije da djeluje u alternativnim medijima, negoli u mainstreamu? 

- Imamo kontakte i planiramo nešto drugačiji format, primjereniji novom tisućljeću, ali ništa manje satiričan. Društvo je spremno na takvu vrstu humora, ali političari koji karijere grade na kultu ličnosti, dogmama ili strahu, nisu. Alternativni mediji? Ovi koje je ukinulo ministarstvo kulture? Ne baš, mi smo zabava i showbiz, dosad smo uvijek nalazili sponzore koji žele komunicirati s puno ljudi, tako da smo već u praksi mainstream.

U News Baru ste urednik, scenarist, voditelj i pisac teksta. Koji je izraz vama osobno draži - voditeljski nastup pred kamerama ili scenarističko djelovanje u sjeni? U kojem se smjeru namjeravate razvijati u budućnosti - prema pisanju ili prema nastupima uživo i pred tv-kamerama?

- Više volim pisati nego snimati, mislim da još trebam raditi na svom nastupu, voditeljskom ili glumačkom, ali jako volim intervjue. Draže mi je sa nekim uživo diskutirati, nego samo imati skriptirana pitanja. Trenutačno sam u scenarističkoj fazi opet, jer ako ništa drugo, ona nije ograničena produkcijom kao što su snimanja.

Kako se nosite s negativnim komentarima i govorom mržnje na društvenim mrežama? Kako na vas osobno i na ekipu djeluju psovke, prijetnje i uvrede? Poticajno, obeshrabrujuće ili ste oguglali? Vidite li način da se u budućnosti smanji verbalna agresija na hrvatskom dijelu interneta?

- Nikad nije ugodno čitati ili slušati uvrede, ali čovjek se navikne, pogotovo na one klišeizirane uvrede, koji ni ne djeluju osobno, nego su očigledno etikete koje se dijele neistomišljenicima. Verbalna agresija prolazi jer je anonimna, dok je tako, ona će postojati. Možda se komentari na ozbiljnim portalima maknu ispod članaka na specijalizirane forume, što bi moglo razočarati hejtere koji su željni pažnje, ali kod nas će ostati. Ljudi im se vole smijati.

Potpredsjednik ste Zbora satiričara u Hrvatskom novinarskom društvu. Kako se međusobno slažu i razumiju medijski satiričari? Doživljavate li jedni druge kao protivnike ili kao lojalnu konkurenciju? Koliko jedni druge možete inspirirati i kreativno potaknuti? 

- Svi smo si profesionalno dobri. Muče nas slični problemi i nismo si konkurencija koliko smo si zdrava podrška. Naravno da svi trčimo istu trku, pogotovo kad je cilj prvi reagirati na neku vijest, ali sve je to u dobrom duhu. Satiričar u Hrvatskoj mora prihvatiti da neće imati stabilnu karijeru, tako da zbog tog rizika jedni druge uvažavamo.

U biografiji navodite titule koje ste osvajali na europskim i svjetskim debatnim prvenstvima. Koliko su kod nas popularni debatni klubovi? Gdje se kod nas održavaju debatna prvenstva i koliko natjecatelja obuhvaćaju? U kojim su centrima debatni klubovi najpopularniji? 

- Hahaha, nisam želio navoditi titule, to mi je poslovni CV, pa više ukazuju na iskustvo javnog nastupa, argumentacije i komunikacije. Debata je odlična, smatram da bi je trebalo uvesti u sve škole. Trenutačno u Hrvatskoj organizirao postoji debata za osnovne i srednje škole, ne ulaže se puno u nju, no barem je službeno priznata pred državom. Na sveučilištima kod nas postoje studentski klubovi, gdje se na volonterskoj bazi već godinama organiziraju međunarodni turniri. No država bi trebala osigurati stabilnost studentske debate, jer zbog smjena generacija dolazi do organizacijskih poteškoća. Debata je divna, jer upoznaš ljude, stvarno počneš više cijeniti tuđa mišljenja, a nekad i mijenjaš svoja.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Spikigin