UVJERLJIVI TRIJUMF SOCIJALDEMOKRATA: Zaev slavi, Gruevski se žali na regularnost izbora

Hina

16. listopada 2017.

UVJERLJIVI TRIJUMF SOCIJALDEMOKRATA: Zaev slavi, Gruevski se žali na regularnost izbora

Makedonski vladajući socijaldemokrati pobijedili su na lokalnim izborima održanim u nedjelju, što ukazuje na veliku potporu novoj makedonskoj vladi koja se zauzela za ubrzano pridruživanje Makedonije NATO-u i Europskoj uniji.

Socijaldemokrati premijera Zorana Zaeva i nacionalistička VMRO-DPMNE, koja je vladala Makedonijom više od desetljeća, suočile su se na izborima za gradonačelnike i vijećnike u 50 gradova i općina u kojima Makedonci čine većinu. Etnički Albanci tvore većinu u preostalih 35 gradova i općina.

Zoran Zaev
SDSM Zorana Zaeva pobijedio je u 40 gradova i općina (FOTO: Hina/Epa/Georgi Licovski)

Stranački dužnosnik socijaldemokrata (SDSM) Mile Zečević objavio je da je njegova stranka pobijedila u 40 gradova i općina nazvavši to "pobjedom demokracije". Pobjeda osigurava socijaldemokratima potporu u implementaciji prozapadne politike.

IZBORNI TRILER: „Narod u Makedoniji više ne nasjeda na sve te laži“

ANALIZA IZBORNOG TRILERA: „Da smo neki otok u Pacifiku vjerojatno bismo bili diktatura“

KRVAVI UDAR U MAKEDONIJI (VIDEO): Policija pustila huligane u parlament da brutalno pretuku oporbu

MAKEDONSKO-GRČKA „LJUBAV BEZ GRANICA“: Odnos ispunjen balkanskim inatom

Premijer Zaev je preuzeo dužnost u svibnju, skoro šest mjeseci nakon izbora održanih u prosincu 2016., čime je okončana dvogodišnja politička kriza oko skandala prisluškivanja koji je doveo do pada prethodne vlade. Njegov sporazum s političkim strankama etničkih Albanaca, koji čine skoro trećinu stanovništva Makedonije, izazvao je ljutnju nacionalista, koji su u travnju upali u parlament nakon što je na mjesto predsjednika parlamenta izabran etnički Albanac.

Ankete uoči izbora davale su tijesnu prednost vladajućem Socijaldemokratskom savezu Makedonije (SDSM), posebno u Skoplju, gdje je njegov kandidat za gradonačelnika vodio za 2,6 posto u odnosu na konzervativnog protukandidata.

Makedonija
Detalj s glasanja u Strumici (FOTO: Hina/Epa/Tomislav Georgiev)

Glavna oporbena konzervativna stranka VMRO-DPMNE do izbora je imala većinu mandata na lokalnoj razini, osvojivši na izborima prije četiri godine 56 od 81 općine, dok su socijaldemokrati tada osvojili četiri općine.

VMRO-DPMNE, pojedinačno najveća stranka u parlamentu, dovela je u pitanje regularnost glasanja. Stranački čelnik i bivši premijer Nikola Gruevski kazao je u nedjelju da je glasanje "proteklo u nedemokratskom ozračju i nepoštenim uvjetima".

Tijekom kampanje premijer Zaev je kazao da će "Makedonija biti 30. članica NATO-a i da će započeti pregovore (o članstvu) sa EU". Također se zauzeo za napredak u razgovorima s Grčkom u razmiricama vezanim uz ime države. Grčka je blokirala makedonske napore da se pridruži NATO-u i EU tvrdeći da preuzimanje imena Makedonija implicira teritorijalne pretenzije prema njenoj sjevernoj pokrajini istoga imena. 

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: Hina/EPA/Georgi Licovski