PREMIJER ZA PRIMJER: Šef finske vlade izbjeglicama ponudio svoju kuću

I. F.

5. rujna 2015.

PREMIJER ZA PRIMJER: Šef finske vlade izbjeglicama ponudio svoju kuću

I dok premijeri nekih europskih država slavodobitno najavljuju građenje novih ograda na državnim granicama kako bi zaustavili „prodor“ izbjeglica i dok se u komentarima ispod svake vijesti na domaćim portalima sije neviđeno bolesna mržnja i nevjerojatna količina ksenofobije, finski premijer, Juha Sipilä, izbjeglicama je ponudio svoju obiteljsku kuću.

„Svi bismo se trebali pogledati u ogledalo i zapitati se kako možemo pomoći“, izjavio je Sipilä koji posjeduje kuću u Kempeleu, gradu u središnjoj Finskoj, 600 kilometara sjeverno od Helsinkija. Finski premijer objasnio je za televizijsku postaju YLE da tu kuću njegova obitelj rijeko koristi i da od početka sljedeće godine u nju može smjestiti tražitelje azila.

Izbjeglice
Prizori koji nikoga ne smiju ostaviti ravnodušnim (FOTO: Lupiga.Com)

Usput je iskoristio priliku i da pozove vjerske i humanitarne organizacije da također pomognu sa smještajem, s obzirom da njegova vlada procjenjuje da će do konca godine u Finsku pristići oko 30.000 tražitelja azila, a već sada su centri za prihvat izbjeglica popunili svoje kapacitete. Napomenuo je da svojim primjerom želi pokazati da je potrebno preuzeti odgovornost i naglasiti da je Finska multikulturalna zemlja

„Nadam se da će ovo prerasti u neki narodni pokret i da će ljudi dobrovoljno doprinositi u pomaganju tražiteljima azila pri osiguravanju smještaja. Apeliram na sve da ne budu ravnodušni“, poručio je Sipilä, koji premijersku dužnost obnaša već tri mjeseca. Usput se dotaknuo i nekih svojih europskih kolega, zaključivši da u Europskoj uniji postoji manjak solidarnosti koji ga iskreno čudi. Dodao je i da su mu se, po ovom pitanju, „otvorile“ oči prilikom nedavnog posjeta Libanonu, gdje se prema nekim procjenama, trenutno nalazi dva milijuna izbjeglica iz Sirije.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: EC/flickr