LUSTRIRAJ ME TEHNOKRATSKI: Most i neuspješno bježanje od ideologije

Aneli Dragojević Mijatović / Novi list

30. studenog 2015.

LUSTRIRAJ ME TEHNOKRATSKI: Most i neuspješno bježanje od ideologije

"Čelnik Mosta Božo Petrov nema pojma o ekonomiji, jer da ima ne bi povjerovao da će devalvacija spasiti hrvatsko gospodarstvo. No, on na neki način, ako bi bio mandatar, ni ne treba sam posjedovati znanja potrebna za sve resore, ali sve i da se pristane na njegov tehnokratsko-ekspertski pogled na svijet, ipak je pitanje, kako će, ako ne razumije osnove, odrediti tko je stručan u kojem području.

Nadalje, Božo Petrov tvrdoglavo odbija priznati da ideologija, od koje se on tobože oštro ograđuje, nije samo priča o ustašama i partizanima, koje se k tome nikako ne može stavljati na istu ravan, već da je ideologija svuda oko nas: nje ima i u poreznom sustavu, štoviše, tamo je ima najviše, jer ekonomska struka uvažava načela ovisno o ciljevima koji se žele postići, a prema onome za što se u tom dijelu Most zalaže (ukidanje poreza na dividendu), ide na ruku poslodavcima i krupnom kapitalu. Tako da bi Petrov morao znati, ili bi mu to njegovi stručnjaci za pitanja političke ekonomije morali reći, da ga već ta mjera ideološki definira. Ima ideologije i u retorici, pa kada Božo Petrov kaže da se zalaže za 'lustraciju' pretvorbe, morao bi znati, a možda i zna, da to odzvanja i ideološki. Obično se naime govori o reviziji pretvorbe. No, Petrov voli riječ lustracija. 

No, kada se u cijelosti pogledaju reforme koje Most traži u ovom ekonomskom, monetarno-fiskalnom dijelu, one izgledaju kao popis želja, kao kombinacija već postojećih mjera, ponekih dobrih ideja koje bi trebalo razraditi, ali i potpunih besmislica koje kao da je ubacio netko tko pojma nema o kontekstu unutar kojeg hrvatska privreda funkcionira."

Ostatak komentara Aneli Dragojević Mijatović pročitajte na portalu Novog lista.

 

 Lupiga.Com via Novi list
Naslovna fotografija: Hina