JOJ Media, vjerovnik Novog lista, odgodila naplatu duga

Hina

4. studenog 2016.

JOJ Media, vjerovnik Novog lista, odgodila naplatu duga

Uprava Novog lista predala je izvješće o provedbi financijskog restrukturiranja za prvih devet mjeseci prema kojem je ukupni gubitak nakladnika tog riječkog dnevnika samo 615.000 kuna, ali u kojem se ističe da je novi vlasnik slovački JOJ Media House odgodio naplatu rate Novom listu u iznosu od gotovo 1,5 milijuna kuna koje je trebao platiti do kraja lipnja.

U izvješću u kojem se djelomično otkrivaju i pojedinosti nedavnog preuzimanja Novog lista naglašava se kako je 5. svibnja ove godine Zagrebačka banka (Zaba), najveći vjerovnik nakladnika riječkog dnevnika, izvijestila kako se obaveze Novog lista prebacuju na novog vjerovnika JOJ Media House.

"Sukladno ugovornim obavezama i u skladu s predstečajnom nagodbom društvo (Novi list) obvezu će podmirivati umjesto Zagrebačkoj banci d.d. novom vjerovniku JOJ Media House a.s Bratislava", ističe se u izvješću. Navodi se i kako je na temelju te odluke već početkom lipnja novi vlasnik s Novim listom potpisao izjavu o izmjeni roka dospijeća plaćanja prve rate po predstečajnoj nagodbi kojom je 30. lipnja Novi list trebao platiti nešto manje od 1,5 milijuna kuna.

"Dužnik se oslobađa obveze plaćanja prve rate i to glavnice i pripadajućih kamata s danom 30. lipnja 2016. te će se dospjele odgođene rate platiti na osnovu posebno definiranog sporazuma, a nova kamata će se obračunavati na dospjelu glavnicu uvećanu za dospjele rate", ističe se u izvješću koje potpisuje predsjednik Uprave Novog lista Neven Klarin.

Izvješće o provedbi financijskog restrukturiranja Novog lista objavljeno je nakon neslužbenih najava o novim otkazima novinarima, preseljenju dijela redakcije i stručnih službi i prodaje zgrade Novog lista, ali najnovije odluke JOJ Media Housea o namjeri otkazivanja ugovoru o radu čak četrnaest novinara i urednika u Glasu Istre, preuzetom u paketu s riječkim dnevnikom.

Kako se navodilo, otkazi u Glasu Istre su poslovno uvjetovani, odnosno većinski vlasnik tvrtke, slovački JOJ Media House kao razlog otkazima navodi pad prihoda od 30 posto te pad prosječne dnevne prodaje novina od 27 posto u razdoblju od 2013. do 2016. godine, odnosno otkako je 2013. godine proveden program zbrinjavanja viška radnika i uručeno trideset otkaza.

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: TV serija Novine