POVRATAK IVE LOLE RIBARA: Ponovno postavljena bista slavnom narodnom heroju

D.V.

10. listopada 2017.

POVRATAK IVE LOLE RIBARA: Ponovno postavljena bista slavnom narodnom heroju

Bista narodnog heroja Ive Lole Ribara devedesetih je godina prošlog stoljeća ostala obezglavljena. Jedne noći osvanulo je prazno postolje, dok je bista „sklonjena“ iz malog parka na križanju Prilaza baruna Filipovića i Selske ceste. Jutros je ponovno vraćena na svoje mjesto. 

Ivo Lola Ribar
Ivo Lola na starom mjestu (FOTO: Hina/Daniel Kasap)

„Ponovno vraćamo Ivu Lolu Ribara na mjesto gdje je i bio prije nego su ga otuđili u ratnome vihoru. Ivo Lola Ribar jedan je od najvećih heroja hrvatskog antifašističkog rata, a da nije bilo te antifašističke borbe i da se Hrvatska nije svrstala na pobjedničku stranu, hrvatski branitelji i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman ne bi se imali na što pozvati na našem putu ka osamostaljenju“, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prilikom otkrivanja nove biste.

IVO LOLA NIJE SAM: Stotinu godina od rođenja Ive Lole Ribara

IVO LOLA RIBAR (23.4.1916. - 27.11.1943): Život i smrt heroja!

Gradonačelnik koji je odigrao ključnu ulogu u nedavnom uklanjanu imena Trga maršala Tita iz središta Zagreba, smatra da je micanje biste Ivi Loli Ribaru bila „glupost koja je napravljena“ i sada je ona konačno „ispravljena“, što, očito, ne misli da je slučaj s micanjem imena gorespomenutog trga. Napomenuo je i kako Hrvatska mora izvući pouku iz svoje povijesti i slaviti svoje heroje.

Ivo Lola Ribar
"Moramo slaviti svoje heroje" - Milan Bandić (FOTO: Hina/Daniel Kasap)

U parku u Prilazu baruna Filipovića jutros se, prilikom postavljanja biste, po kiši natiskalo nekoliko desetaka znatiželjnika, a među njima i gradski zastupnik Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska. 

„Postavljanje ove biste ne može nadoknaditi gubitak Trga maršala Tita“, rezimirao je Petek koji se požalio kako Skupštinski odbor za imenovanje ulica i trgova ignorira njegov prijedlog da se Prilaz Baruna Filipovića preimenuje u Ulicu Ive Lole Ribara, upozorivši da se radi o tome da Grad ne želi na kvalitetan način honorirati antifašizam. Isti zastupnik je predložio i da se dio Ulice Pavla Hatza preimenuje u Ulicu 8. maja 1945. kako se nekada zvala, po danu kada je oslobođen Zagreb.

Renato Petek
Petek se požalio kako se njegove inicijative ignoriraju (FOTO: Hina/Daniel Kasap)

Među onima koji su na nož dočekali ovaj potez je i bivši ministar kulture, a današnji zastupnik u Gradskoj skupštini, Zlatko Hasanbegović koji je ovim povodom rekao kako je postavljanje biste "uzurpatorski, nasilnički i samovoljni potez Bandića".

"Imat ćemo priliku o tome raspraviti u Skupštini, a sasvim sigurno će to biti predmet pravne i političke rasprave idućih dana. Što se tiče Ive Lole Ribara, samo bih kazao da je ova sjednica bila zakazana prije odluke o otkrivanju biste. Javnosti je jasno tko bi od nas tamo otišao, a tko ne bi", kaže Hasanbegović.


Ivo Lola može, Tito ne može (FOTO: Hina/Daniel Kasap)

Ivo Lola Ribar rođen je u Zagrebu je 23. travnja 1916. godine. U osnovnu školu išao je u Karlovcu i Beogradu, a gimnaziju završava u Beogradu. Studirao je u Parizu i Ženevi, gdje se upoznaje s marksističkom literaturom, a već s 19 godina primljen je u članstvo Saveza komunističke omladine Jugoslavije. Poslije okupacije Kraljevine Jugoslavije, 1941. godine, aktivno je radio na organiziranju i pripremi ustanka naroda Jugoslavije, a potom kao član Glavnog štaba Narodnooslobodilakih partizanskih odreda Jugoslavije rukovodio je akcijama skojevaca u okupiranom Beogradu, te potom prelazi na slobodnu partizansku teritoriju. U listopadu 1943. godine Ivo Lola Ribar trebao je otputovati u Kairo, u Štab savezničke komande za Bliski istok, kao prvi opunomoćeni predstavnik Nove Jugoslavije. No, neposredno prije polijetanja zrakoplova s Glamočkog polja pogođen je bombom iz njemačkog aviona te je preminuo na licu mjesta.

Ivo Lola Ribar
I s njegove rodne kuće spomen ploča je maknuta (FOTO: Hina/Daniel Kasap)

Njegova rodna kuća poznata je kao osobna najamna kuća slavnog arhitekta Hermana Bolléa. Na kući, koja je danas u ruševnom stanju i nalazi se na adresi Jurja Žerjavića 4, do početka devedesetih godina stajala je spomen ploča, koja je poput njegove biste jednog dana samo nestala.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/Daniel Kasap