DANI ODRŽIVE MODE (FOTOGALERIJA): Odlična zabava uz puno veselih i nasmijanih lica

D.P.

13. prosinca 2023.

DANI ODRŽIVE MODE (FOTOGALERIJA): Odlična zabava uz puno veselih i nasmijanih lica

Jednoj sasvim neobičnoj modnoj reviji, s puno veselih i nasmijanih lica i s mnoštvom maštovitih kreacija, svjedočio je prošlog tjedna zagrebački Pogon Jedinstvo. Na toj je lokaciji, naime, održana revija u sklopu “Dana održive mode” koji je Zelena akcija organizirala u suradnji sa Školom za modu i dizajn, socijalnom zadrugom Humana Nova, kreativnim kolektivom ArtiZanat i zagrebačkim dućanom Mango Sticky Rice Vintage, a sve su podržali Goethe Institut i Austrijski kulturni forum.

“Stvorile smo prostor za upoznavanje, povezivanje, učenje i inspiraciju različitih zajednica: umjetnica_ka, kreatora_ica, stilistica, aktivistkinja koje povezuje ljubav prema stilu i kreacijama te strast prema očuvanju planeta i izgradnji pravednijeg društva”, sumirale su organizatorice svoje dojmove s revije, ističući kako je nekolicina modela na ovoj reviji imala svoj debi na modnim pistama

Iz Škole za modu i dizajn predstavili su zero waste kolekciju koja je, ističu, posebna i po tome što se može posuditi za posebne prigode. Okupljenima su učenice Bruna Munjaković i Lidija Turkalj, skupa s profesoricom Ankicom Flegar, objasnile što znači zero waste kolekcija te otkrile koliko o tome učenici i učenice uče u školi i koliki je uopće njihov interes za teme održivosti.

Priliku da pokaže važnost „recikliranih“ tekstilnih materijala imala je i zaklada Humana Nova, koja je zorno demonstrirala da itekako postoji alternativa ishitrenoj kupnji odjeće na akcijama, ali i nepromišljenom bacanju i ne odvajanju tekstila

„Ovim događajem smo se nastojale na sve dostupne načine suprotstaviti potrošačkom društvu i graditi alternativu“, zaključuju organizatorice. 

Bilo je tu još niz raznih događanja, jer ova je manifestacija imala i elemente razmjene odjeće, obuće i modnih dodataka, izložbene štandove, a cijela priča oko održive revije nastala je kao ideja da se javnost upozna s domaćim primjerima dobre prakse, nasuprot štetnih poslovnih modela u kakve, kako navode organizatorice, spada „tzv. brza moda koja se temelji na otimačini zemlje, eksploataciji radne snage i prirodnih resursa, prekomjernoj proizvodnji, potrošnji i gomilanju otpada“. Njihov cilj bio je dati prostora kulturi ponovne uporabe. Pa pogledajte kako je to izgledalo, uz fotografije koje potpisuje Matej Marjanović.