Znanstveni pristup seksu

Glober

7. prosinca 2006.

Znanstveni pristup seksu

Nakon što sam vas prije nekoliko dana naučio kako da postanete književnici i autori, sada je na redu nastavak poduke, i to o tome kako da bez puno truda napišete određeni tekst po vlastitom izboru. Valja, prije svega, napomenuti kako vrlo dobro kotiraju oni tekstovi koji iza sebe imaju znanstvenu podlogu, pa iako niste znanstvenik postoji način da i vi pišete takve tekstove. Trebate samo slijediti moje upute

Dakle, za današnju prigodu izabrao sam iz jednog dnevnog lista dio teksta koji u sebi sadrži i prilično relevantnu znanstvenu podlogu.

Slijedi citat dijela izabranog teksta:

"Analiza tog meteorita pokazala je da sadrži "mjehuriće" koji bi mogli biti zaslužni za kemijske procese nužne za nastanak najprimitivnijeg oblika života. Znanstvenici smatraju da su ti "mjehurići" vjerojatno stariji od Sunčeva sustava čija se starost procjenjuje na oko pet milijardi godina.

- Ako su, kao što mi pretpostavljamo, ovakvi meteoriti padali na Zemlju tijekom njezine povijesti, onda je naš planet 'zasijan' tim organskim kuglicama u isto vrijeme kada su se na njemu pojavili prvi oblici života - izjavio je BBC-u NASA-in znanstvenik Mike Zolesky."

Sada kada smo pročitali odabrani tekst potrebno je da iz njega izdvojimo nekoliko ključnih riječi koje zatim zamijenimo nekim drugim ključnim riječima, a koje ovise o našem trenutnom raspoloženju.

Osobno sam izabrao deset riječi koje su mi se učinile bitnim za razumijevanje teksta, a umjesto njih sam stavio one koje smatram primjerenijim mojem, vjerojatno i vašem, trenutnom raspoloženju. Nisam slučajno izabrao baš deset riječi, ali o tome bih mogao pisati nekom drugom zgodom, sada vam ih samo navodim kronološki, zajedno sa njihovim istoznačnicama.

meteorit = položaj

"mjehurić" = podražaj

život = svršavanje

Sunčev sustav = svi stanovnici Balkana zajedno

na Zemlju = na pamet Balkancima

organske kuglice = balkanski pristup seksu

BBC = kumica na placu

NASA = Hrvatski zavod za zavođenje

znanstvenik = portir

Mike Zolesky = Hrvoje Srbetić

Ostaje nam još samo da ubacimo istoznačnice u tekst sa znanstvenom podlogom, pa da zadovoljno pročitamo taj isti tekst s još uvijek važećom podlogom.

"Analiza tog položaja pokazala je da sadrži podražaje koji bi mogli biti zaslužni za kemijske procese nužne za nastanak najprimitivnijeg oblika svršavanja. Portiri smatraju da su ti podražaji vjerojatno stariji od svih stanovnika Balkana zajedno čija se starost procjenjuje na oko pet milijardi godina.

- Ako su, kao što mi pretpostavljamo, ovakvi položaji padali na pamet Balkancima tijekom njihove povijesti, onda je naš planet 'zasijan' tim balkanskim pristupom seksu u isto vrijeme kad su se na njemu pojavili prvi oblici svršavanja - izjavio je kumici na placu portir u Hrvatskom zavodu za zavođenje Hrvoje Srbetić."

Ovo je, dakle, praktičan primjer kreativnog djelovanja nekog književnika i autora u suvremenim uvjetima kada svakodnevno, pa i putem tiskovina, dobivamo sve veću količinu informacija utemeljenih na znanstvenim spoznajama. Vjerujem da ćete i sami sada znati primijeniti nešto od upravo naučenog u svojoj praksi.