ŽIVA SLIKA I TON: Slavoj Žižek uživo

Mladen Barbarić

7. veljače 2011.

ŽIVA SLIKA I TON: Slavoj Žižek uživo

Nakon što je Ivica Kostelić na Kloferbergu odnio i 684. skijašku medalju za Lijepu našu, hrvatski narod s veseljem i pravom može navaliti preko zapadne mu granice i Slovencima se izbeljiti na njihova jadna 32 odličja. Osim toga mi. Za razliku od Slovenaca, imamo Blanku, Ivaniševića, Mišu, Modrića i treba li još dodati koga da i onaj na Brdu kod Kranja shvati da smo mnogo bolji? Istina, u skijanju, skoku u vis, vjerojatno i nogometu, međutim Sloveniju u svijetu danas prepoznaju po nečem posve drugom

Ono što je za promociju Hrvatske u svijetu učinio Davor Šuker, to je za Slovence napravio Slavoj Žižek. Mnogi su se s njim već sreli, najčešće na papiru, a danas vam ga predstavljamo u najboljem stanju - živu sliku i ton.


Slavoj Žižek

Što god mislili o Žižeku, riječ je o jednom od najaktivnijih intelektualaca na poziciji ljevice. Tome treba dodati i da je Žižek valjda najekscentričniji lik na istoj toj sceni. Ovog puta dostavljamo vam ga s osvrtom na revoluciju u Egiptu u društvu čovjeka čiji je djed osnovao Muslimansku braću kojom nas usred revolucije plaše Sjedinjene Američke Države.

Usput, u doba dok nam riža na police nije stizala genetički obrađena, trebalo ju je očistiti od buba kojima zrna poput riže služe kao rodilišta. E, te bube koje je trebalo očistiti u slovenskom su jeziku poznate kao – Žižek.

 

Lupiga.Com