Vlatko Marković podsjeća na nogometne velikane

Ivor Car

23. rujna 2005.

Vlatko Marković podsjeća na nogometne velikane

Iako ova novica mnogima, zapravo većini, neće značiti ništa, ipak ćemo po sistemu "tko jači taj kači" i "ima nas, hvala bogu", objaviti kratki izvadak iz intervjua s predsjednikom HNS-a Vlatkom Markovićem objavljenog u 'Dnevnom avazu'. A tu Vlatko nabraja neke od legendarnih igrača bugojanske NK Iskre, ne zaboravivši spomenuti, po njemu, nekada najboljeg igrača Europe, Mirka Udiljka - Ćosu

Svojevremeno ste igrali u Bugojnu. Možete li se sjetiti nekih igrača iz tog doba?
- Kako ne. Iskra je imala veliki broj vrhunskih igrača, istaknutih reprezentativaca. Starije generacije će se sjetiti Pejaka, Ivoša, Dautbegovića, Zjaje, Salkića, Hadžiabdića, pa mlađih Stojića, Piplice, Ramčića, Glavaša, Tomasa ... Pa moja malenkost. Tomas je danas reprezentativac, Piplica je bio donedavno. Reći ću vam i ovo: U Iskri je bio Mirko Udiljak - Ćose. On je bio najbolji igrač Evrope u ono vrijeme. Bilo je to prije "onog" drugog rata. Bio je paklen igrač.

No, ne bi Vlatko bio Vlatko, a da nije izostavio nekoliko, više nego spomena vrijednih, nogometaša. Među takve zasigurno spadaju omaleni Pele, te njegov suigrač nekoliko sezona za redom, Mirke, a da ne spominjemo Dražena Ladića koji je također igrao u Iskri za vrijeme prijespomenutog velikanskog tandema. Istovremeno su se loptala i braća Vrabac.

Sada, kada smo već kod ovoga intervjua, pustit ćemo vas da pročitate što Marković koji je i sam prve nogometne poteze odigrao u rodnom Bugojnu (NK Iskra 1956.-1959.), kaže o bosanskohercegovačkim nogometašima.

- Blatnjak je danas jedan od najboljih napadača u Hrvatskoj. To pokazuje da je BiH oduvijek rađala talente. Ne čudi što danas u svim hrvatskim klubovima ključne uloge igraju igrači sa bh. prostora. Inače, ja pamtim velika imena, poput Haseta Ferhatovića, Safeta Sušića. Pape je bio najbolji igrač sa ovih prostora. Danas BiH ima za selektora Baku Sliškovića, u svoje vrijeme najboljeg veznjaka Evrope. Da nije tako ne bi igrao u Italiji i Francuskoj, rekao je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza u istom razgovoru za 'Avaz'.

Ukoliko se pitate čemu sve ovo, odgovor je jasan - Samo nek' se zna, sentimenta radi ...