Sunce djever i Neva Nevičica

Navar Glibotić

15. travnja 2003.

Sunce djever i Neva Nevičica

Došla malo na sud i Nevenka Tuđman, znate ona kćer pokojnog Franje. Nije baš svojom voljom, ali eto, došla je. A što će biti dalje, gotovo da nije važno. Nevažni su milijuni, suđenje, novinari, bitno je da je obitelj Tuđman dodirljiva

Uz škljocanje brojnih foto-aparata i veliki broj televizijskih snimatelja prije nekih pola sata započelo je suđenje Nevenki Tuđman i Igoru Kneževiću. Naše vrlo tužiteljstvo tereti Nevu da je od Kneževića primala proviziju kako bi njegova tvrtka "Telekom" dobijala posao ugradnje telefonskih centrala.
Lova koja je u igri vrti se oko 1,7 milijuna kuna, ali to nije ono najbitnije u ovom slučaju. Bitno je da je pao jedan od najvećih tabua moderne Hrvatske, nedodirljivost obitelji Tuđman. Prvi put na optuženičkoj klupi sjedi netko iz obitelji domaćih vladara iz devedesetih.
Ovo je uz slučaj Mirka Norca prijelomnica hrvatskog pravosuđa. Napokon smo pokazali da se sami znamo nositi s našim problemima i da ništa nije sveto. Kraj suđenja gotovo da nije važan. Već je dovođenje Neve na optuženičku klupu pokazatelj da se nešto ipak kreće.
Dolazak omiljene Ćirine Hrvatice u sudnicu izazvao je veliko zanimanje raje. Brojni fotografi (nisam niti znao da ih toliko ima u Hrvatskoj) i uobičajena količina novinara za jedno veliko suđenje, bila je očekivana stvar, ali iznenađenje je veliki broj običnih ljudi zaintersiranih za sve ovo u sudnici. I Lupiga ima svoju ubačenu petu kolonu, tako da će tijekom današnjeg dana na ove stranice prispjeti i izvještaj sa samog suđenja. Do tada, bok.