Malo sam zadrijemao

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Malo sam zadrijemao

Ponekad se dogodi da umorni radnik jednostavno zadrijema na radnom mjestu. Nezgodna je takva stvar ukoliko ste, recimo, u sred sudskog procesa i još ste uz to sudac. Upravo to se dogodilo britanskom sucu Huttonu koji je tijekom završne riječi malo zahrkao, zbog čega umalo da nije dobio otkaz.
Cijela priča dogodila se u prosincu prošle godine, kada je na Gloucesterskom sudu prekinuto suđenje 21-godišnjaku za silovanje maloljetnice u trenutku kada su nazočni u sudnici primjetili da je sudac zaspao. Sucu u godinama (69), Gabrielu Huttonu se jednostavno prispalo za vrijeme odvjetničke završne riječi. Vjerojatno umoran od stalnih suđenja, sudac je u dva navrata uspio zaspati, prilikom čega je ispuštao zvukove poznate kao hrkanje. Branitelj mladića, koji je kasnije proglašen nevinim, smjesta je zatražio prekid suđenja budući je smatrao kako Hutton zbog propuštenog dijela, neće moći donijeti valjanu odluku. Njegov zahtjev je prihvaćen, protiv suca je pokrenut istražni postupak, a kako dan suđenja stoji oko 8 800 funti troškovi uzrokovani ponovnim suđenjem procjenjuju se na 35 200 funti, odnosno na nešto više od 400 000 kuna.
Jučer je pospani sudac zbog nemara dobio packu od sudačkog udruženja, kojemu je izjavio da mu je vrlo žao zbog ovog nemilog incidenta uz standardno obećanje kako mu se ista stvar više neće ponoviti u slijedećih godinu dana, nakon čega će se Hutton povući u mirovinu. Hutton se školovao na Cambridgeu, a sudac je od 1978. godine