ŠIKANIRANJE NA DJELU: Nisu hteli da mi naplate ćevape, iako pouzdano znaju da sam Srpkinja

Ivor Car

4. veljače 2012.

ŠIKANIRANJE NA DJELU: Nisu hteli da mi naplate ćevape, iako pouzdano znaju da sam Srpkinja

Brzo narod sve okrene na zajebanciju, a takvu je sudbinu doživjela i izjava Milorada Dodika kako su Srbi u Sarajevu šikanirani kad kupuju novine na trafikama i naručuju u restoranima. Najzapaženiju reakciju upriličila je nekadašnja ministrica financija Republike Srpske, Svetlana Cenić. „Želim da prijavim nekoliko slučajeva šikaniranja i ugrožavanja mojih elementarnih ljudskih prava, da ne kažem demokratskih! U ćevabdžinici "Željo" nisu hteli da mi naplate ćevape, iako pouzdano znaju da sam ja Srpkinja“ ispalila je Cenić, a na istu temu prikupilo se poprilično duhovitih komentara

Obračunavajući se s Čedomirom Jovanovićem u televizijskom duelu Milorad Dodik, osim što je rekao da ne voli Sarajevo, objasnio je i da su Srbi u tom gradu šikanirani, čak i „kad kupuju novine na trafikama, naručuju u restoranima“. Ta je izjava nagnala jednog Sarajliju, koji se izjašnjava kao „drugačiji“, da napravi Facebook grupu "Stop šikaniranju u sarajevskim trafikama i restoranima". Do ovoga trenutka grupa je skupila preko 1.500 članova, a među njima se našla i nekadašnja ministrica financija Republike Srpske, Svetlana Cenić, koja je devedesetih bila i tajnica u kabinetu Nikole Koljevića, čelnika Srspke demokratske stranke.


Šikanirana Svetlana Cenić u šikaniranju je uživala (FOTO: BL!N)

„Želim da prijavim nekoliko slučajeva šikaniranja i ugrožavanja mojih elementarnih ljudskih prava, da ne kažem demokratskih! U ćevabdžinici "Željo" nisu hteli da mi naplate ćevape, iako pouzdano znaju da sam ja Srpkinja. Gospodin nije hteo da čuje da platim, samo je ponavljao: "Nema govora, gospođo, kuća časti!", i pored mojih upornih navaljivanja, gde je moglo doći i do incidenta. Time je ugrozio moje elementarno pravo da trošim pare! U kafanama mi redovno stižu ture pića, a da ih ja ni poručila nisam. Gospoda čak neće ni da se identifikuju tom prilikom. Frizerski salon "Šabić" mi je uputio, možete misliti, poziv da dođem kad hoću i da imam frizuru od njih, čime je još jednom pogaženo moje srpsko dmeokratsko pravo da, ako hoću, i čupava hodam i da me samo Srbi (o)šišaju. Da ne govorimo o taksi službi! Taksisiti se redovno ispričaju sa mnom kao da smo rod rođeni, a nismo. Šta reći o JKP "Park", rasadnik u Neđaričima, gde pored onoga što platih, pokloniše mi sadnice ruža. Možete misliti te drskosti! O znanima i nezanima koji prilaze na ulici i pitaju za zdravlje, potpuno neovlašteno, da ne govorim. Šta reći na ovakva šikaniranja?!“, napisala je Cenić i kasnije objasnila da je najgore to što joj je ovakva vrsta šikaniranja prijala te se upitala je li zbog toga mazohista.


"Zašto uvijek mora meni sarajevska u zelenoj flaši?" (FOTO: erlebnisgesellschaft)

Zbijanje šala na račun Dodikovih tvrdnji, izrečenih u duelu u kojem je propustio spomenuti prave probleme s kojima se suočavaju sve nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini, pa tako i srpska, potom je postalo masovno. Ruku na srce, dobar dio njih nije vrijedan spomena, ali neke su vanserijski duhovite. „Zašto uvijek mora meni sarajevska u zelenoj flaši?“, „Svi parkovi u Sarajevu su zeleni! Kakve su to provokacije?“, „Evo bingo na FTVu, zelene kuglice, nevjerovatno“, „Neki dan uz grah mi poslužiše zelenu salatu“, „Sličan slučaj prijavljen kao što se desilo Slobodanu: u jednoj sarajevskoj prodavnici vraćen kusur umjesto žvake“, „Čak i u mortadelu stavljaju samo zelene masline“, „Dokad će više mjesec i zvijezde sijati na nebu?“, „Zašto bas vojska mora da nosi zelene uniforme“, neki su od zapaženijih komentara u kojima se zrcali onaj često spominjani sarajevski duh.

Lupiga.Com