Inozemna ulaganja u Hrvatsku

Ivan Kegelj

18. rujna 2002.

Inozemna ulaganja u Hrvatsku

U prošloj godini u Hrvatskoj je zabilježen porast ulaganja, te su ista iznosila nešto više od 1,44 milijarde američkih zelembaća što je za 34 posto više nego u 2000. godini
Sjećate li se predizborne ludnice nekoliko godina unazad? Jedan od glavnih aduta danas vladajuće koalicije bila su obećanja o ulasku stranih ulagača na domaće tržište. Navodno su samo čekali da umre Japa, pa da stanu kao sumanuti ulagati u domaće gospodarstvo.
Pa da vidimo! U prošloj godini u Hrvatskoj je zabilježen porast ulaganja, te su ista iznosila nešto više od 1,44 milijarde američkih zelembaća što je za 34 posto više nego u 2000. godini. U 1999. godini, pak, inozemci uložiše 1,6 milijardi dolara u domaće gospodarstvo.
Što se hrvatskih ulaganja tiče, domaći privrednici u inozemstvo su uložili oko 199 milijuna dolara, najveći dio love uložen je u gospodarstvo susjedne BiH.
Najviše smo zaradili prodajom 16 posto dionica HT-a Nijemcima, a to je oko 500 milijuna eura. Danas između 15  zemalja istočne europe hrvatska po visini stranih ulaganja zauzima šesto mjesto. Dobra vijest.