Giljotina za kraljicu?

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Giljotina za kraljicu?

U Britaniji se ovih dana slavi zlatni jubilej kraljice Elizabethe II. I dok ljubitelji engleske aristokracije i same kraljice slave na svoj način, istu stvar rade i protivnici monarhizma koji su na ulicama Londona jubilej "proslavili" tako što su postavili maketu giljotine u prirodnoj veličini.
Britanska kraljica Elizabetha II ovih dana proslavlja svoj zlatni jubilej, odnosno 50 godina od kada je došla na kraljevski tron. Sve je započelo jučer događanjem na otvorenom u dvorištu Buckinghamske palače s koncertom klasične glazbe na kojem se okupilo 12 000 gostiju, dok je oko 40 000 znatiželjnika i velikih kraljičinih poklonika ostalo pred zatvorenim vratima palače. Koncert je uspjelo poslušati i svih 18 članova kraljevske obitelji, a po pozornici su se prošetali Paul McCartney, Eric Clapton, Ozzy Osbourne i Phil Collins, koji su se tu našli kao predstavnici glazbe koja je bila popularna za vrijeme kraljičinog vladanja. Prije Elizabethe ovakav zlatni jubilej proslavila je i njena praprabaka Victoria, 1887. godine.
I dok tamo sve prolazi u savršenom miru, nedaleko od Buckinghamske palače, neki ljudi drugačije misle o kraljevskoj obitelji i kraljičinom jubileju. Riječ je o ekipi antimonarhističkog raspoloženja koja je u Londonu, sam jubilej "proslavila" tako što je organizirala manifestaciju "Pogubite kraljicu". Za tu priliku izrađena je i maketa giljotine u prirodnoj veličini, čime nekom na duhovit, a nekom na morbidan način, podsjećaju na razdoblje nakon francuske revolucije kada su stotine pripadnika francuskih aristokratskih obitelji svoj život okončali pred ovom okrutnom napravom namijenjenoj odsjecanju glava. Pod giljotinom je stradala i francuska kraljica Marija Antoaneta, pa mnogi usporedbu na ovoj paraleli smatraju krajnje neukusnom. Kako oni monarhistički raspoloženi uglavnom nisu pacifisti, moguće je kako će doći i do nekih sitnih čarki, u šta organizatori manifestacije "Pogubimo kraljicu" ne vjeruju.