DOZA NOSTALGIJE: Naša djeca vezu između ova dva predmeta nikada neće otkriti

Vjeran Grković

6. listopada 2012.

DOZA NOSTALGIJE: Naša djeca vezu između ova dva predmeta nikada neće otkriti

Kad se već svakodnevno susrećemo s optužbama da smo ljigava nakupina nostalgičara, onda nam nema druge nego da „tužiteljima“ na ovom mjestu podastremo još jedan argument za njihove teze. Elem, iz ovoga materijala nostalgija frca na sve strane. Riječ je o fotografiji dva predmeta čiju uzajamnu povezanost naša djeca nikada neće shvatiti, otprilike kao što danas ne shvaćaju kada im se kaže da zvuče k'o pokvarena gramofonska ploča. O čemu se zapravo radi možete otkriti vrlo jednostavno - klikom na


Ima neka tajna veza ... (FOTO: Facebook)

Još otkako je ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća nizozemski Philips osmislio novu tehnologiju za pohranu zvučnih zapisa, popularnu kasetu, ili kazetu, kako vam draže, taj je medij postao neizostavan u glazbenoj industriji. U jednom trenutku čak je istisnuo i neprikosnoveni izum od polivinilnog klorida – kultnu gramofonsku ploču – da bi dolaskom devedesetih i sam bio gurnut niz liticu. U zemlju ga je pokopao CD, kojem danas također prijeti brza, ali sigurna smrt.


Osnovna oprema uz walkman (FOTO: 3bp)

Kasete su imale nezgodan običaj da se slušaju na kasetofonima koji su također imale još jedan nezgodniji običaj, da sažvaču traku ili da im jednostavno prestane raditi tipka za premotavanje. U tom trenutku u pomoć je uskakala olovka, koja bi brzo i efikasno premotala kasetu. Posebno je olovka bila primjenjiva u slučaju žderača baterija – walkmana – pa bi se radi uštede baterija iz džepa vadila ta obavezna oprema za slušanje muzike. U nedostatku olovke uskakao bi i najobičniji ljudski prst. A sad pogledajte donji desni kut fotografije. Sjećate li se toga?


Izumrli gadget - kutija za kazete (FOTO: Lupiga.Com)

 

Lupiga.Com