VIKEND "NA VODI": Novi dokumentarac Gorana Devića stiže u kino Europa

I.F.

29. ožujka 2019.

VIKEND "NA VODI": Novi dokumentarac Gorana Devića stiže u kino Europa

Nekoliko neobičnih priča, uobličenih u hvaljeni dokumentarac Gorana Devića "Na vodi", ovoga vikenda stiže na repertoar zagrebačkog kina Europa. Moći će se pogledati u dvorani Müller, i to na projekcijama tijekom tri dana - u petak, 29. ožujka, u nedjelju 31. ožujka te u utorak, 2. travnja.

"Najplodniji hrvatski dokumentarist, kao i u nekolicini svojih prijašnjih filmova, poput 'Buffeta Željezara', i u ovom se bavi seciranjem društveno-političke i ekonomske situacije u svom rodnom gradu – Sisku. No ovaj put provodni motiv mu je voda, tj. rijeke Kupa, Sava i Odra te ljudi koji se na njima druže, dokoličare ili rade", stoji u najavi Restart Labela, distributera ovoga filma. 

A radi se o nesvakidašnjim pričama. Tu su Mićo i Mario, dvojica ribiča i, ujedno, najboljih prijatelja koji su u ratu bili na suprotstavljenim stranama, a osim njih gledamo i odvjetnika koji "trenira" svog sina kako bi jednom otišao daleko odavde te sudbinu jednog bivšeg radnika u sisačkoj željezari koji sada živi od sakupljanja balvana s površine rijeke.

"Univerzalnost tople priče o međuljudskim odnosima te onome što nas kao ljude, unatoč svakodnevnim razmiricama, povezuje, prepoznao je žiri DOK Leipziga, jednog od najvećih festivala dokumentarnog filma u Europi, dodijelivši filmu posebno priznanje, kao i publika festivala u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu", napominju iz Restarta.

Režiju i scenarij, kako smo već naveli, potpisuje Goran Dević, producent je Hrvoje Osvadić, dok fotografiju potpisuje Damian Nenadić, montažu Jan Klemsche i Vanja Siruček, a dizajn zvuka Martin Semenčić. Film je nastao u produkciji "Petnaeste umjetnosti".

Lupiga.com

Naslovna fotografija: press