IN MEMORIAM ESMA REDŽEPOVA: Glas pred kojim su padale sve predrasude

J.S.

12. prosinca 2016.

IN MEMORIAM ESMA REDŽEPOVA: Glas pred kojim su padale sve predrasude

Esma Redžepova, kraljica romske glazbe, sljedeće bi godine slavila jubilarnih šest desetljeća uspješne karijere. Planirala je tim povodom održati koncerte u svim centrima bivše Jugoslavije, pripremala se i za svoj prvi nastup u Kini. Umrla je naglo, nakon kratke i teške bolesti u nedjelju ujutro u rodnom Skopju. 

„Goli dolazimo na ovaj svijet i goli odlazimo s njega, ništa nećemo odnijeti s njega“, objasnila je kako o životu razmišljaju Romi jedna od najvećih ambasadorica ovog naroda novinarima uoči svojeg posljednjeg nastupa u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog u travnju ove godine gdje je izazvala salve oduševljena. Esma Redžepova bila je ljubimica zagrebačke publike i možda je baš zbog toga toliko voljela Zagreb i često dolazila u njega, pa čak ga znala i izabrati za mjesto u kojem će provesti novogodišnju noć.

„I vole (Romi) da žive u cijelom svijetu, ne vole da pokazuju lične karte, pasoš, i da im neko traži dokumenat. Ne vole to. Vole da je sve otvoreno, zato što ova zemlja nije ničija zemlja“, rekla je novinarima žena koje je proslavila romsku glazbu u svijetu.

Imala je deset godina kad je 1956. godine, usprkos protivljenju svojih roditelja, nastupila na natjecanju talenata Radio Skopja predstavljajući svoju osnovnu školu. Iako ju je majka od početka poticala da razvija svoje glazbene talente, roditelji su strahovali da ne pođe za stopama svoje starije sestre koja je sa 17 godina počela pjevati u barovima. Ambicija roditelja bila je da Esma završi osnovno obrazovanje, uda se već kao tinejdžerica poput ostalih Romkinja i postane domaćica i majka.

„U to vrijeme bilo je sramota da se netko pojavi i da pjeva tako. Još su bile tradicije i predrasude. Ja sam malo drugačija bila, rođena sam u centru grada, usred Skopja. Nisam, kako kažu, u getu, gdje su živjeli svi Romi, nego sam živjela pored Makedonaca i drugih nacionalnosti, tako da sam bila mnogo naprijed u nekim stvarima“, odgovarala je Esma na pitanja novinara izjavljujući kako je sretna što je rođena u Makedoniji jer to je, tvrdila je, jedina zemlja u svijetu koja je priznala status Roma.

Svojim je životom, upornim radom i odlučna slijediti svoj san Esma Redžepova razbijala brojne predrasude ne samo o Romima nego i među njima. Nikada nije rađala, ali sa suprugom Stevom Teodosievskim usvojila je 47 romske djece koja su rasla i odrasla u njihovom glazbenom ansamblu. Djecu su učili svirati i glazbeno školovali kako bi ih sklonili od ulice i ponudili im zanat što će osigurati njihovu budućnost. 

Održala je preko 23.000 koncerata diljem svijeta, od čega je trećina bila humanitarnog karaktera. Osobito se zalagala za prava Romkinja.

Ove je godine trebala biti i treći put nominirana za Nobelovu nagradu i nadala se dobiti ju kao priznanje ne samo za svoj rad, već i za čitavu regiju jugoistočne Europe i Balkana, kako u svojem prisjećanju na ovu veliku umjetnicu navodi portal buka.com.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina