BOB DYLAN: Prvi 'roker' u 120 godina Nobelove nagrade

H.Š.

13. listopada 2016.

BOB DYLAN: Prvi 'roker' u 120 godina Nobelove nagrade

Američki kantautor Bob Dylan dobio je Nobelovu nagradu za književnost koja će mu biti dodijeljena na svečanoj ceremoniji u prosincu ove godine, javlja britanski BBC citirajući odluku Švedske akademije: „za stvaranje novog poetskog izraza u okvirima u okvirima velike američke glazbene tradicije“.

Kantautor, umjetnik i povremeno glumac, prvi je "roker" koji prima ovu nagradu. Dugo se nagađalo kako bi ju mogao primiti, no malobrojni su poznavatelji običaja Akademije očekivali da će pristati na to da kategoriju književnosti proširi i na folk rock.

Sara Danius, stalna tajnica Švedske akademije, rekla je kako je Dylan izabran jer je "sjajan pjesnik engleske govorne tradicije, ima već 54 godine kako se neprekidno iznova stvara, neprekidno stvarajući nove identitete" rekla je reporterima u Stockholmu, a prenosi britanski BBC navodeći i kako je Bob Dylan prvi Amerikanac nagrađen Nobelom za književnost od 1993. godine kad je to priznanje pripalo američkoj književnici Toni Morrison.

Iz biografije Boba Dylana BBC News izdvaja kako je najveći dio njegovih najboljih pjesama nastao u razdoblju 60-ih godina kada je postao vrsta neformalnog historičara jednog za Ameriku problematičnog razdoblja

Radikalna je bila njegova odluka da tradicionalni američki folk izraz zamijeni električnom gitarom, a od mnogobrojnih Dylanovih albuma BBC spominje „Highway 61 Revisted“ iz 1965. godine, „Blonde on Blonde“ iz 1966. godine te „Blood on the Tracks“ iz 1975. godine.

Od kraja 80-ih Dylan je bez prestanka na turneji koju je prozvao "Never-Ending Tour". Nagrada će mu biti uručena, kao i ostalim ovogodišnjim dobitnicima Nobela, 10. prosinca na 120. obljetnicu smrti osnivača fonda Alfreda Nobela

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikimedia